Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Regeringens förslag innebär ett stopp för välfärden – riksdagen gör rätt som röstar nej

Det finns stora utmaningar för att vi ska klara framtidens välfärd. Behoven är stora och bristen på personal till vissa delar akut. På sina håll finns det tydliga brister i kvalitet. Men det är inte det som Socialdemokraterna koncentrerar sig på.

I stället vill de stoppa vinsterna i välfärden. Vad de i verkligheten föreslår är ett stopp för en stor del av den välfärd som vi har i Sverige i dag – inte minst inom hemtjänst och skola.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har efter påtryckningar från Vänsterpartiet lagt fram ett förslag som de hävdar ska stoppa vinster i välfärden och som riksdagen röstar om i dag. I praktiken innebär förslaget dock ett stopp för företag som leverantörer av den typ av välfärd som omfattas av förslaget.

Förslaget är nämligen utformat för att med precision slå mot företag som levererar tjänster. Dessa företag har inget stort kapital bundet i företaget i form av till exempel maskiner eller fastigheter: de hyr sina lokaler, leasar bilar och den stora kostnaden är löner som betalas ut varje månad. Det betyder att de sällan har något större ”operativt kapital”. I praktiken kommer det att betyda dödsstöten för till exempel hemtjänstföretag.

Den sjuksköterska som tröttnar på att jobba inom den kommunala hemtjänsten och väljer att starta eget med ett brinnande engagemang för sina kunder kommer i praktiken inte ha den möjligheten längre. Vem vågar låna till de första månadslönerna, eftersom kommunen betalar i efterhand, och stå med hela risken om det inte skulle komma tillräckligt med kunder? Om satsningen sedan lyckas får man inte gå med rimlig vinst.

Förslaget kommer att leda till en sämre välfärd. Många, inte minst äldre, uppskattar att ha alternativ att välja mellan.

Den vinst som i praktiken kommer att bli tillåten för många av företagen är ett prisbasbelopp – per år! Det motsvarar lönekostnaden för en eller högst två månader för en heltidsanställd och är inte mycket till marginal i en verksamhet där intäkter och kostnader är osäkra.

Förslaget kommer att leda till en sämre välfärd. Många, inte minst äldre, uppskattar att ha alternativ att välja mellan. Det ger dem en egenmakt som är viktig. De är inte hänvisade till en enda utförare, kommunen, utan kan välja någon annan. Med regeringens förslag kommer de i praktiken bara ha kommunen att välja på.

Men det är inte bara kunderna eller brukarna som förlorar om regeringens förslag går igenom i riksdagen. Personalen kommer att få färre arbetsgivare att välja mellan. Den möjlighet som är så viktig inte bara för att skapa goda villkor, utan också för att ge den trygghet som vetskapen att det finns andra arbetsgivare ger.

Regeringen har lagt fram förslaget, men det kommer troligen att röstas ned i riksdagen vid torsdagens omröstning. Men att Socialdemokraterna och Miljöpartiet drev frågan så här långt och så aggressivt bör vara en varning inför höstens val. Din röst i september kan avgöra om du även i fortsättningen kommer att ha möjlighet att bestämma vem som ska ta hand om dig när du blir gammal.

Johan Örjes