Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Öppenheten gillas inte av alla

Liberalismen föddes i människors önskan att komma undan överhetens bojor. Många överheter har kuvat och styrt sitt folk för att själva kunna sitta säkert kvar vid makten: kyrkan, kungamakten, patroner och storbönder.

Människor vill vara fria, råda över sin egen tillvaro, fullfölja strävan efter ett bättre liv genom hårt arbete.

Det är samma värden som än i dag präglar den som kallar sig liberal.

Anmäl text- och faktafel

Den som inte gillar de liberala värderingarna som yttrandefrihet, pressfrihet, etableringsrätt och alla människors lika rätt och värde kallar i dag ofta liberala värderingar för ”nyliberala”.

Detta för att nyliberal associerar till något helt annat, där samhällets resurser ska vara minimala, medborgarna ska klara sig bäst de kan.

Den här kampen att smutsa ner och sprida förakt kring ”liberaler” och ”globalister” kommer både från höger och vänster.

Från högerkanten av dem som öppet förespråkar ett samhälle med en stark överhet som ska hålla folket i styr genom hårda regler för vad nationens folk får och inte får göra och inte minst, vilka som hör dit.

Från vänster vill man att staten också ska vara stark, dock inte på det auktoritära sättet. Men man vill ha kollektiva lösningar och en grundsyn att ”one size fits all”. Inget och ingen ska sticka ut, har någon det bättre än någon annan är det en orättvisa som måste åtgärdas. Skattetrycket ska vara högt och rikedom är en styggelse.

En liberal som fungerar som det yttersta hatobjektet för anhängare på den yttersta högerkanten är företagaren George Soros.

Googla på hans namn så får du snart se hur konspirationsteorierna avlöser varandra. Soros tros styra världen med målet att utplåna västvärlden och låta afrikaner och araber ta över. Det man skulle önska är en teori om vad han skulle uppnå med denna strävan.

Så här beskrivs konspirationsteorin i Svenska Dagbladet: ”Miljardären beskrivs ofta som en slags osynlig hand som kontrollerar global ekonomi och politik, en bläckfisk med tentakler precis överallt (- - - ) Som måltavla för konspirationsteoretiker är George Soros klippt och skuren: Han är jude, ateist, omåttligt förmögen, finansman och liberal”.

Man behöver självklart inte kalla sig politiskt liberal för att värna och stå upp för vår liberala demokrati. Den behöver skyddas av alla som tror på den.

Starka krafter i vår värld jobbar hårt för att på olika sätt inskränka vår demokratiska frihet. Vi ser det i många länder. Inte minst i USA där president Donald Trump sedan länge för ett krig mot de fria medierna och flyttar fram sina positioner hela tiden.

Här i Sverige finns en partiledare som också ser medier som en fiende, inte minst public service. Sveriges television bojkottades ett tag av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som också i Sveriges radio förklarat att han skulle lägga ner en kanal som producerar politisk satir om han kunde.

Man behöver självklart inte kalla sig politiskt liberal för att värna och stå upp för vår liberala demokrati. Den behöver skyddas av alla som tror på den.

Det har blivit på modet att i debatten slåss om vilket som är värst: högerextremism eller vänsterextremism.

Ser man historiskt finns det anledning att minnas båda sidors brott mot mänskligheten.

Ser man på vilka krafter som i dag präglar politiken så får var och en själv dra sina slutsatser.

Eva Bofride