Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Moderaternas budget kan återskapa förtroendet

Att ta fram en statsbudget är ingen enkel sak. Även den avskalade budget som övergångsregeringen lade fram i förra veckan är på nästan 2 400 sidor. Den kommer nu att ställas mot ett antal budgetmotioner från partierna i riksdagen – riktigt hur många alternativa budgetar det blir får vi se.

Anmäl text- och faktafel

Även om de politiska inriktningarna i dessa kan vara bättre än i övergångsregeringens budget, kommer det ändå att finnas brister i själva underlaget. Riksdagens partier har helt enkelt inte tillräckliga resurser för att kunna presentera fullödiga budgetalternativ som kan mäta sig med de som produceras inom regeringskansliet.

Det verkar dock som om Moderaterna har möjlighet att få igenom sin budget genom att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer att rösta på Moderaternas budget när den ställs mot regeringens budget.

Detta är i och för sig ett brott mot tidigare praxis att man bara röstar på sitt eget budgetförslag. Sverigedemokraterna bröt mot detta efter valet 2014 och nu är alltså även Kristdemokraterna beredda att gå den vägen.

Om övriga partier håller fast vid tidigare praxis, så skulle Moderaternas budgetförslag vinna i den avgörande omröstningen.

Det ska dock inte uteslutas att det kan komma att ske andra praxisbrott som gör att utgången blir en annan. Har man börjat ersätta traditionella tolkningar av de demokratiska spelreglerna med bokstavstolkningar och manövrerande, får man vara beredd att andra gör på liknande sätt.

De hårda orden mot Centerpartiet och Liberalerna som yttras från mer eller mindre centralt placerade moderater underlättar inte framtida samverkan.

Frågan är också vilken typ av budget Moderaterna väljer att presentera. Moderaterna är det största partiet i Alliansen. Det borde också ligga i deras långsiktiga intresse att hålla samman de fyra partierna. Tyvärr har partiet, och utvecklingen, hittills gått i motsatt riktning.

De hårda orden mot Centerpartiet och Liberalerna som yttras från mer eller mindre centralt placerade moderater underlättar inte framtida samverkan. Än värre är de uppgörelser som görs på lokal nivå mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Dessa ger argumentet till dem inom Centerpartiet och Liberalerna som befarar att Moderaterna kan komma att offra de liberala värden som tidigare varit självklara för en svensk borgerlighet.

Det finns nu en chans att börja bygga samarbete igen. Att skapa ökat förtroende mellan de fyra Allianspartierna. Den budgetmotion som Moderaterna nu ska lägga fram och som de säger ska bygga på Alliansens politik är också en chans för partiet att visa att de menar allvar med det.

Det gäller att på ett tydligt sätt i budgeten markera att partiet inte anpassar sin politik för att få Sverigedemokraternas stöd, utan i stället bygger på den politik som finns också i de andra allianspartierna och som värnar ett öppet och liberalt samhälle.

Johan Örjes