Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Mindre sekretess kan rädda liv

Under ett antal år har Sverige haft stora problem med dödsfall orsakade av medlet fentanyl, eller medel som liknar fentanyl. Under åren 2014–2017 har mer än 400 personer dött i samband med missbruk av substansen som påminner om heroin, men kan vara betydligt kraftigare.

Fentanyl och fentanylliknande substanser är syntetiska opioider och eftersom det kan vara så kraftfullt kan det potentiellt till och med vara en arbetsmiljörisk för till exempel polis och ambulanspersonal.

Anmäl text- och faktafel

På grund av att lagstiftningen har svårt att hänga med i klassificeringen har det polisen inte kunnat ingripa så kraftfullt som de önskat. De enskilda preparaten har helt enkelt inte varit narkotikaklassade. Det gör att huvuddelen av handeln inte bedrivits som traditionell gatuhandel, utan genom beställningar på nätet.

Dödsfallen har ökat under de senaste åren, men hittills under 2018 finns det en tydlig minskning. Det finns troligen flera förklaringar till minskningen av fentanyldödsfallen. En sådan är att omfattningen av dödsfallen och rapporteringen i media kan ha avskräckt från användning. Det är också så att kinesiska myndigheter har ingripit mot de fabriker som tillverkar substanserna och utbudet därmed, åtminstone tillfälligt, har minskat.

En dom där två personer som sålt fentanyl dömdes till långa fängelsestraff för vållande till annans död har också påverkat intresset för att bedriva den typen av näthandel.

Utvecklingen inger hopp om att en negativ utveckling kan brytas. Polisen ser dock behov av ytterligare åtgärder. I en lägesrapport från Nationella operativa avdelningen, Noa, från juni lägger polisen fram flera förslag till förändringar i lagstiftningen.

Bland förslagen finns ändringar i postlagen så att paket- och budföretags sekretess mildras så att de lättare kan tipsa polisen om misstänkta försändelser. I rapporten framförs också att lagen om spridning av gift ses över för att kunna användas och att det införs grovt brott när det gäller förbud mot vissa hälsofarliga varor.

När det gjorts tillslag mot en nätsäljare kan polisen inte informera socialtjänsten om vilka personer som finns i kundregistret, även om dessa troligen ägnar sig åt ett livsfarligt missbruk.

I rapporten föreslås också att polisens sekretess mot socialtjänsten lättas upp. I dag får polisen bryta sekretessen och informera socialtjänsten om de har upplysningar om att någon missbrukar narkotika.

När det gäller substanser som inte är narkotikaklassade har polisen inte den möjligheten enligt rapporten. Det betyder att när det gjorts tillslag mot en nätsäljare kan polisen inte informera socialtjänsten om vilka personer som finns i kundregistret, även om den personen troligen ägnar sig åt ett livsfarligt missbruk.

Det förslaget finns all anledning för regeringen att försöka genomföra. Det finns dock ytterligare åtgärder som kan sättas in för att minska risken för dödsfall. En sådan är att göra medlet Naloxon, som kan häva opioidförgiftningen, mer tillgängligt.

Johan Örjes