Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Låt svenska modellen fortsätta gälla

Det är många socialdemokrater som genom åren talat sig varma för en social pelare inom EU. Höjdpunkten på det blev det sociala toppmötet i Göteborg i november förra året, som statsminister Stefan Löfven bjöd in till. ”EU-ledarna ska skriva under en så kallad social pelare, med 20 punkter för mer rättvisa arbetsvillkor och högre levnadsstandard”, kunde Sveriges radio berätta om inför mötet.

I slutet av förra året kom ett förslag från EU-kommissionen som, enligt EU:s sysselsättningskommissionär, skulle ge miljoner arbetare mer tydliga och förutsägbara arbetsvillkor. Nu har det förslaget granskats av den svenska riksdagens arbetsmarknadsutskott. Och ett enigt utskott anser att förslagen går emot ”den svenska modellen”. Dessutom att förslaget strider mot principen om att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

”De frågor som regleras i direktivförslaget är i Sverige i huvudsak lösta genom kollektivavtal på företagsnivå, branschnivå och/eller nationell nivå. Utskottet ser en tydlig risk att de föreslagna reglerna skulle kunna innebära störningar på Sveriges väl fungerande system”, skriver utskottet i sitt utlåtande.

Det måste naturligtvis vara inte så lite besvärande för den S-ledda regeringen att ett enigt arbetsmarknadsutskott måste påpeka att ”den svenska modellen” även fortsättningsvis bör vara det som ska gälla på svensk arbetsmarknad. Därför bör regeringen göra ett så kallat motiverat yttrande till EU-kommissionen.

Centerpartiets Europaparlamentariker, Fredrick Federley, håller med utskottet om att det är fel att reglera arbetsmarknaden på europeisk nivå. ”Det här är bara första delen av sociala pelaren. Det kommer att komma mer, som till exempel förslag på lagstiftning om minimilöner”, säger han till nättidningen Arbetsmarknadsnytt och menar att det sänder tydliga signaler till regeringen att riksdagen säger nej redan nu.

Om någon från regeringen går upp i debatten då lär det inte vara statsministern. Utskottets eniga yttrande är ett klart underkännande av hans agerande

Det finns en förkärlek på många håll i Europa för att arbetsmarknadsfrågor ska regleras i lag. Utskottet understryker däremot att det är centralt att medlemsstaternas befogenheter på det arbetsrättsliga området värnas i EU-arbetet. ”Det har varit en grundbult i det svenska förhållningssättet till EU ända sedan vi gick med i unionen”, skriver utskottet.

”Utgångspunkten måste således även i fortsättningen vara att frågor inom det arbetsrättsliga området som saknar en tydlig gränsöverskridande dimension i första hand bör hanteras på nationell nivå”. Det är ord och inga visor – även om det sägs på försiktig riksdagssvenska.

På onsdag – 28 februari – ska frågan debatteras i riksdagen. Om någon från regeringen går upp i debatten då lär det inte vara statsministern. Utskottets eniga yttrande är ett klart underkännande av hans agerande beträffande EU:s sociala pelare.

Sven Erik Jansson