Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Integrera den delade arbetsmarknaden

Annons

Anmäl text- och faktafel

Under valrörelsen anklagade finansminister Magdalena Andersson (S) Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att ha ”svartmålat Sverige” när han uttalade sig i Financial Times om den stora integrationskrisen landet går igenom och att denna måste tas på allvar. Kristersson i sin tur anklagade Andersson och Socialdemokraterna för att stoppa huvudet i sanden.

Bilbränder och andra ordningsproblem har tagits upp av många som det kanske främsta av integrationsproblemen landet står inför just nu, men frågan om arbetsmarknaden och dess tudelning är minst lika viktig.

Tidigare undersökning har under året pekat på hur bra tempo det är på efterfrågan av svenska jobb. ”Svårighet att rekrytera” uppger många är det största tillväxthindret för deras verksamhet. Arbetslösheten i Sverige för en viss grupp ligger nära fyra procent, i princip jämviktsarbetslöshet. Men kodordet här är just, ”för en viss grupp”.

Denna grupp är människor födda i Sverige med utbildning. Ser vi till gruppen utrikes födda ligger deras arbetslöshet på runt tjugo procent. Ett enormt slöseri och en alarmerande bild.

Människor som kommer till Sverige och som i dag måste vänta i snitt sju år på att få ett första jobb, det är givetvis inte så att alla dessa bara sitter och rullar tummarna under hela den tiden. De flesta vill jobba och aktivera sig och behöver pengarna. Med andra ord, många jobbar redan med de ”enkla jobb” politiker gärna talar om, men de gör det svart.

Det finns en etablerad svart arbetsmarknad där man får tillfälliga uppdrag i slutna Facebookgrupper och genom kontakter. Denna oreglerade marknad har förändrats, exempelvis har lönerna sjunkit de senaste åren på grund av att utbudet av arbetskraft ökat efter det stora flyktingmottagandet.

Det är verkligen skamligt att en grupp människor har mångdubbelt högre arbetslöshet än marknaden i övrigt

Samtidigt som många nyanlända söker sig till parallella arbetsmarknader ska staten ta sitt ansvar för att få folk i jobb. Detta görs på olika sätt och två av dem är lönesubventioner samt Arbetsförmedlingens insatser med utbildningar, validering av tidigare erfarenhet och snabbspår. Ingen av dessa har än så länge varit särskilt framgångsrika. Få har gått till verkliga jobb efter insatserna.

Det är verkligen skamligt att en grupp människor har mångdubbelt högre arbetslöshet än marknaden i övrigt, de är hänvisade till svarta jobb med stora risker och inga rättigheter.

Samtidigt har staten slarvat bort sitt ansvar att tillhandahålla rätt tjänster och inte heller lyckats komma någon vart med andra anställningsformer. Människor lider samtidigt som vi inte lyckas hitta lösningar som fungerar. Vi behöver drastiskt tänka nytt och tänka om, kring hur vi skapar helt nya vita jobb, och hur vi får fram utbildningar som ger resultat.