Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: I grundlagen finns svenska värderingar som förenar

Anmäl text- och faktafel

Det talas ofta om att politikerna nonchalerar väljarnas beslut när de inte vill samarbeta eller söka stöd av Sverigedemokraterna.

Sanningen ligger närmare att man tar ansvar för de drygt 80 procent som tycker olika i olika frågor men som är starkt enade i grundläggande värderingar om alla människors lika rätt och värde. Väljare som kräver att partierna de röstat på står upp för demokratin, öppenheten, fria och obundna medier, och som inte backar när det handlar om att bekämpa diskriminering och splittring.

Det talas mycket om svenska värderingar och vad det innebär att ”vara svensk”.

Det här behöver man inte ens ha åsikter om, det är nedtecknat och klart formulerat i vår grundlag. Regeringsformen, 2 §: ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. (–––) Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person”.

Detta har alla svenskar att följa, oavsett politiskt hemvist. Annars kan man välja att bosätta sig i ett annat land. Ungern eller Ryssland till exempel.

Men det finns ett parti som demonstrativt reser sig upp och tågar ut ur Storkyrkan i protest när biskopen talar kring dessa självklara svenska grundvärderingar. Som tar det som en kränkning och har som överordnat mål att ändra på just detta.

Detta har alla svenskar att följa, oavsett politiskt hemvist. Annars kan man välja att bosätta sig i ett annat land. Ungern eller Ryssland till exempel.

Att övriga partier kan samarbeta beror oftast på att man i sakfrågor är överens. När SD tycker att även de kan få vara med eftersom de också delar inställningen i enskilda frågor missar man den springande punkten.

Nämligen vilket samhälle man på sikt vill jobba för. Ett samhälle där politiker bestämmer vilka medier som får höras. Ett samhälle där invandrare alltid ska leva med vissheten att de kan ”åka ut” när som helst. Att ”de är inte svenskar, de passar inte in”, som Jimmie Åkesson (SD) förklarade i SVT:s partiledardebatt före valet.

Ett samhälle som vill införa angiveri och olika nivåer av medborgarskapet. Ett samhälle där politiker står bakom sajter som sprider hat och fördomar.

Det är av liknande skäl de flesta partier inte heller vill ha samarbete med Vänsterpartiet. För Vänsterpartiet vill jobba för ett socialistiskt samhälle där den privata äganderätten ska fasas ut.

Om det bara hade handlat om att komma överens i sakfrågor hade inte SD behövt finnas. De finns för att de har en grundläggande värdering om att alla människor inte är lika mycket värda. Det kan man kalla olika saker men det går inte att förklara bort, det är där deras kärna och överordnade mål är format.

För alla sakfrågor finns andra partier i Sveriges riksdag, vill man inte skriva under på alla människors lika rätt och värde finns bara ett.

Det är det här politikerna borde fokusera på i stället för att kasta SD mellan sig som en het potatis. Det är detta de borde förklara för medborgarna gång efter annan i stället för att försöka få det till att alla andra partier utom det egna har SD med i rockärmen för att nå makten.

Eva Bofride