Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ersätt bjäbbighet med tydlighet – demokratin behöver mer av transparens

Talmannen Andreas Norlén är inne på sitt andra sonderingsförsök att få till en regering, där bollen ligger hos Stefan Löfven (S) ett tag till efter att Ulf Kristersson (M) gått bet.

Anmäl text- och faktafel

Medierna spekulerar vilt om vem som tar vem, vilka partier som går i koalition med vilka, hur det påverkar den politik som förs. I all denna publicering är det viktigt att komma ihåg några saker: Vi vet ingenting om vad som sägs bakom stängda dörrar och det vet inte heller medierna alla gånger.

Att spekulera ger klick men det är just spekulationer. Det som sägs utåt just nu är i hög grad en del av spelet. När något alliansparti avvisat förhandlingar med Sverigedemokraterna och detta går ut som en nyhetsflash i mobilen så är det en del av spelet. Det är inte nödvändigtvis något slutbesked och vi vet inte det faktiska syftet med varför man väljer att gå ut med det offentligt.

Någonstans i alla dessa förhandlingar och symboliska utspel gnager en oro över att vi tappat bort politikens syfte. Att politik inte bara är att förvalta landet likt ett fotbollslag vars viktigaste uppgift är att hålla ordning på sina supportrar, utan att politik är att driva värderingar.

Vad hade ens Moderaterna och Socialdemokraterna för förslag i denna valrörelse? SD som var en av valets vinnare har tämligen splittrad politik på alla andra områden än att minska invandringen, i vilken politisk skala som deras ideologi bottnar vet få.

Det bjäbbiga samtalsklimatet vi haft under valrörelsen fortsätter under förhandlingarna och det är i sig högst beklagligt.

Demokratin är i behov av en mer transparent process kring vad de olika partierna egentligen vill göra med makten om de skulle få denna. SD blir gång på gång påkomna med att ha företrädare med extremt tveksam moral, men samtidigt tar vi inte debatten vidare så länge vi inte tvingar dem att komma och sätta sig vid förhandlingsbordet och berätta vad de egentligen tycker om Las och vägslitageavgifter. De tillåts komma undan de svåra frågorna om vad som ska göras konkret.

Det bjäbbiga samtalsklimatet vi haft under valrörelsen fortsätter under förhandlingarna och det är i sig högst beklagligt. Motsatsen till att hålla på och skicka signaler till höger och vänster vore att vara mer tydlig och transparent med vad partierna anser i enskilda sakfrågor.

Och kanske viktigast av allt, vad man är och inte är beredda att kompromissa om. Är man tydlig med sakfrågorna kan det också skapas oväntade allianser när alla partier får bekänna färg.

Så skulle den blockpolitiska låsningen kunna överbyggas. Om intresse fanns vill säga. Förr eller senare kommer politikerna få välja mellan detta och ett extra val.

Hanna Marie Björklund