Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: En arbetsförmedling i takt med tiden

Arbetsförmedlingen är en myndighet med anor från 1940-talet och med i dag drygt 14 000 anställda. Den har ett uppdrag som spretar. Myndigheten ska underlätta för arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra och att prioritera stöd till personer som står långt från arbetsmarknaden. Dessutom säkerställa att arbetslöshetsförsäkringen fungerar som en omställningsförsäkring. Till det ett samordnande ansvar för vissa nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

I uppdraget ingår även arbetslivsinriktad rehabilitering i samarbete med Försäkringskassan, så att fler människor med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning eller ohälsa kan börja arbeta igen.

Det blir lite mycket. Det här vill Alliansen ändra på. Och det är inte första gången sådana propåer har kommit därifrån. De fyra partiledarna konstaterade nyligen på Dagens Nyheters debattsida att Arbetsförmedlingen skapades när den svenska arbetsmarknaden såg helt annorlunda ut. I dag misslyckas de gamla strukturerna med sina mest grundläggande uppgifter. ”Men genom att reformera Arbetsförmedlingen och renodla myndighetsuppdraget kan den nuvarande trögheten brytas och matchningen förbättras. Fler människor kan få ett jobb att gå till”, skriver kvartetten.

Matchningen mellan arbetslösa och företag som söker arbetskraft fungerar dåligt i dag. Därför vill Alliansen öppna upp för fristående aktörer. Sådana finns i och för sig numera, efter att helt varit förbjudna tidigare. Men släpper man in dem är det viktigt att håller oseriösa aktörer borta genom ett stramt regelverk och mycket tydlig uppföljning. Det borde vara möjligt om verksamheten renodlas.

Det behöver röras om när det gäller nuvarande verksamhet inom Arbetsförmedlingen. Regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill dock inte det.

Aktörer som lyckas bra när det gäller att ge stöd till anställda vid uppsägning på grund av arbetsbrist är Trygghetsrådet och Trygghetsstiftelsen.

Den första finns för tjänstemän och akademiker i privat sektor och är en partssammansatt stiftelse, baserad på avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

Trygghetsstiftelsen är motsvarigheten inom statlig sektor. Poängen här att det är parterna själva som är inblandade och som har att stå till svars inför sina medlemmar. Arbetsförmedlingen med sin lagreglerade verksamhet har inte det trycket på sig. Eller som det brukar sägas; avtal är bättre än lag.

Det behöver röras om när det gäller nuvarande verksamhet inom Arbetsförmedlingen. Regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill dock inte det. I samband med att regeringens budget presenterades i höstas tyckte hon att det räckte med att regeringen lagt fram en lång rad förslag och förändringar. Regeringen hade dessutom tillsatt en ny överdirektör för myndigheten som ska fokusera på just styrning och ledning.

Omorganisationer har inget eget ändamål. Men ibland kan det behövas renodling av verksamheter när de växt sig för yviga. Myndigheter som blir för stora kan lätt tappa styrfart och överblick av sin egen verksamhet. Då räcker det inte med bara en ny överdirektör.

Sven Erik Jansson