Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det är hög tid att gynna sparande

Jobbskatteavdraget, alliansregeringens förslag för att stimulera mer arbete, innebar framför allt sänkta skatter på arbetsinkomster för låg- och medelinkomsttagare och var en stor framgång. Så stor att det trots att det var högljudda protester när avdraget infördes så finns det fortfarande kvar efter snart fyra år med en socialdemokratiskt ledd regering.

Tidigare har det funnits olika former av stimulanser även för sparande. Det har handlat om pensionssparande i form av pensionsförsäkringar som var avdragsgillt till för något år sedan. Tidigare har det också funnits ett skattegynnat allemanssparande, de första åren var avkastningen helt skattefri.

Sedan många år är dock det skattegynnande sparandet borta. I dag är inte sparande särskilt gynnat. Tvärtom. Skatten på avkastning på sparande är för de flesta högre än skatten på arbetsinkomster, delvis beroende på att jobbskatteavdraget och grundavdraget håller ner den genomsnittliga skatten på inkomster.

Samtidigt är det ingen tvekan om att sparandet behöver öka i Sverige. Allt större krav ställs på egen insats för att låna pengar till en bostad. När vi lever längre kommer de som arbetar och betalar till pensionerna behöva försörja fler – därför är det rimligt att de som i dag är yrkesverksamma sparar en del till tiden som pensionär.

Av de pengar som vi varje år betalar in till pensionssystemet är det en väldigt liten del som går till våra egna framtida pensioner – det mesta går till att betala pension för dagens pensionärer.

Regeringen har också bidragit till att göra systemet än mer komplicerat genom att försämra villkoren och höja nivån på schablonskatten.

Det finns i dag inga stimulanser för att spara till sin egen pension. Tvärtom är det snarare så att den som lagt undan pengar inför pensionen riskerar att minska sin chans att få bostadstillägg, även om pensionen varje månad är låg. Inte heller finns det något skattemässigt gynnat bosparande.

Däremot är det flera partier, bland annat Centerpartiet som lagt fram sådana förslag.

Det enda sparande som i dag kan ses som gynnat är investeringssparkonton. På investeringssparkontot betalar man något förenklat en schablonskatt på hur mycket pengar man har innestående, men inte någon kapitalskatt på räntor, utdelningar eller försäljningsvinster.

Investeringssparkontot har många fördelar, men är relativt okänt och regelverket kan uppfattas som komplicerat. Regeringen har också bidragit till att göra systemet än mer komplicerat genom att försämra villkoren och höja nivån på schablonskatten.

Det som skulle behövas är endera en ordentlig folkbildningskampanj eller en stimulans för sparande som var enklare att förstå.

Kanske ska man som Dagens Nyheters krönikör Maria Crofts föreslår införa ett Trygghetssparande pension och Trygghetssparande bostad, eller så ska man bara införa någon form av grundavdrag också på kapitalskatten.

Men något behöver göras för att stimulera dem som i dag inte sparar att göra det.

Johan Örjes