Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Annie Lööf har ambitionen att stå kvar

Att politiker skriver böcker är rätt vanligt. Särskilt memoarer där de vill ge sin bild av verkligheten. En del, som Tage Erlander, skriver i flera band.

Det kan ofta vara intressant, ibland så pass intressant att det påverkar dagspolitiken. Den tidigare socialdemokratiska finansministerns Kjell-Olof Feldts memoarer Alla dessa dagar kom ut valåret 1991 och fick en viss påverkan på valdebatten, och inte till Socialdemokraternas favör.

Politiker skriver också böcker under sin aktiva tid. De böckerna är långtifrån alltid värda att läsa och de lider ofta av att de är så förankrade i nuet att de lätt blir flyktiga.

En politiker som nu skrivit en bok är Annie Lööf. Boken med titeln Sanningens ögonblick är fokuserade på hennes partiledartid och berör till exempel inte särskilt mycket om arbetet i regeringen. Den som förväntar sig några stora avslöjanden eller hårda ord om företrädare för andra Allianspartier blir besviken. Det är en aktiv politiker som skriver och om det finns någon sådan byk att tvätta får det vänta till memoarerna.

Boken tar sitt avstamp i den kris som Centerpartiet upplevde i samband med att en arbetsgrupp presenterade ett förslag till partiets idéprogram där en del av förslagen ledde till lite väl mycket uppmärksamhet.

När det blåste som mest var Annie Lööf på semester i Thailand, men fick lov att avbryta den för att resa hem och ta hand om partiet. Det är en av styrkorna med boken, utan att bli alltför privat beskriver den att våra partiledare också är människor med familj och med glädje och sorg.

Det är också intressant att när Lööf liknar partiledarens roll med en position i ett fotbollslag, så är det inte med centern, utan med målvakten. Ensam kvar vid de avgörande tillfällen.

En av de mer klargörande passagerna i boken är när Annie Lööf beskriver den värderingskamp som hon menar pågår i Västvärlden

Det är dock framför allt en politisk bok, men inte i form av konkreta politiska förslag, snarare med inriktning på idéer och inställning till samhället och till politiken. En av de mer klargörande passagerna i boken är när Annie Lööf beskriver den värderingskamp som hon menar pågår i Västvärlden:

”Om man ska dra det till sin spets, handlar kampen mellan värderingar om huruvida vi ska ha ett öppet eller slutet samhälle. Om vi ska se på varandra med nyfikenhet eller misstänksamhet. Om vi ska tro att världen blir bättre eller om allting var bättre förr.”

Annie Lööfs berättelse är värd att läsa. Framför allt ger det en djupare inblick i hennes världsbild. Det ger också en inblick i hur Centerpartiet under hennes tid som partiledare klarat att bli tydligare genom att stå fast vid fastslagna linjer, även när nya vindar blåser.

För som Carl Bildt skrev till Annie Lööf i ett sms som citeras i boken: ”Oavsett hur vinden blåser för ögonblicket respekterar folk långsiktigt de som står pall och står upp. Man lär sig efter ett tag att allt blåser över. Och det som folk till slut noterar är vad som står kvar.”

Hela Annie Lööfs berättelse andas att hon har ambitionen att stå kvar.

Johan Örjes