Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Amazonas förstörs i populismens klor

Nu när vintern har fångat Sverige i sitt kyliga grepp kan det vara nästintill oförståeligt att det är sommar någon annanstans. Cirka 10 000 kilometer från Sverige, rättare sagt i Amazonas hettar det nu till rejält. Inte bara på grund av årstiden eller det varma klimatet, utan för det nya politiska styret. Den högerpopulistiska regeringen är bokstavligen på hugget och det är världens lungor som får betala.

Den nyvalde och nationalistiska Jair Bolsonaros har skapat rubriker runt om i världen. Han tillträder inte förrän i början av nästa år, men vi har all anledning att vara oroliga, särskilt då han tillträder med en bred majoritet. Orosmolnen är många, varav ett är hans illegala mottagande av kampanjpengar, utan att redovisa dem.

Bolsonaro gick bland annat till val på att utradera landets politiska korruption, vilket många väljare gillade. Det är dock ingen nyhet att brasiliansk lag förbjuder mottagandet av icke-redovisade pengar. Inget åtal har väckts och det kommer troligtvis inte ske heller.

Den högerpopulistiska retoriken handlar inte bara om kvinnohat, homofobi och rasism. Utrikesminister Ernesto Araujo menar att klimatförändringarna är en marxistisk konspiration som är fientlig mot kristendomen. Klimatfrågan är enligt ministern endast ett sätt för vänsterpolitiker att uppnå global dominans över den politiska agendan.

Som om inte ministären skapat tillräckligt med rubriker redan innan regeringen tillträtt har jordbruksministern varit ute i farten. Tidigare har hon försvarat användandet av förbjudna, cancerogena växtgifter som en del av landets lantbruk. Bland klimataktivister kallas Tereza Cristina föga förvånande för ”Fröken gift”. Nu ska hon låta sin bruna ideologi komma till verket. Hon har redan valt ut ett område som ska få skövlas i Amazonas efter nyår. Storleken? En yta på samma areal som Frankrike.

Den brasilianska politikens högernationalistiska vändning är ett praktexempel på skadorna av en kortsiktig ideologi.

Den högerpopulistiska vågen har under de senaste åren färdats från Europa till Nord- och Sydamerika. Människor är trötta på det gamla och vill pröva något nytt, men nationalism och populism är tyvärr inget nytt fenomen. Det har testats gång på gång under nittonhundratalet och konsekvenserna har alltid varit lika ödesdigra. Nu kommer Brasiliens nya regering inte bara förstöra miljön i sitt eget land, utan även hela världens, då Amazonas regnskog står för en betydande del av jordens syretillverkning.

Brasiliens presidentval handlade föga förvånande mer om lag och ordning än klimatfrågan. Den brasilianska politikens högernationalistiska vändning är ett praktexempel på skadorna av en kortsiktig ideologi.

Oförmågan att se helheterna bortom det egna– att se längre än näsan räcker – förstör så mycket och för så många. Det är nu upp till omvärlden att slå sig ner vid förhandlingsbordet med Bolsonaro för att rädda det som måste räddas.

Populister är populister, men det betyder också att de snabbt kan ändra ståndpunkt om något bättre hägrar i horisonten.

Linnea Hylén