Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leandersson snabbast när O-ringen inleddes

Årets upplaga av den klassiska femdagarsorienteringen O-ringen inleddes med sprint. Då passade SNO:s Jonas Leandersson på att ta ledningen direkt. 

Annons
Jonas Leandersson.

Leandersson, som har två raka EM-guld i sprint på meritlistan och som så sent som förra helgen vann VM-guld i stafett, tillhörde förstås favoriterna när O-ringen i Skåne inleddes med en sprint.

Och efter att ha avverkat söndagens bana på 13 minuter och 21 sekunder kunde 24-åringen från Södertälje Nykvarn orientering konstatera att han gjort ett bra - om än inte perfekt - lopp.

"På det stora hela var det ett riktigt bra lopp. Jag hamnade bakom en häck och var osäker på om jag fick passera den. Jag valde att gå runt den, och bortsett från det var det ett riktigt bra lopp. Jag visste att jag skulle ha en bra chans om jag fick till det, och det är klart att det är kul att få en så här bra start på veckan", säger Leandersson till orientering.se.

Segermarginalen till tvåan och landslagskollegan Jerker Lysell, Rehns BK, blev till slut 16 sekunder.

Näst bäste SNO:are var Erik Börjeskog, på 39:e plats, 1.28 efter Leandersson.

Jana Knapova var bästa SNO-dam i D21 elit. Hon var 23:a i mål, drygt en och en halv minut efter danska Maja Alm som vann etappen.

Jonas Leandersson var en av tre segrare från SNO på söndagen.

I de övriga klasserna, som inte sprang sprint, var före detta elitlöparna Mats Hellstadius och Katarina Borg segrare i H50 respektive D50.

Hellstadius var 46 sekunder snabbare än Håkan Svensson, Bredaryd, och ytterligare 51 sekunder efter fanns en annan SNO:are, Michael Wehlin, på tredje plats.

Katarina Borg har kopplat greppet rejält och leder med nästan fyra minuter. Borg kunde även glädja sig åt en bra dag för övriga familjen. Sonen David Borg ligger trea i H12 efter första dagen, medan Klara Borg är tvåa i D10.

Det blev ytterligare en andraplats i ungdomsklasserna för SNO. Erik Wigle var näst snabbast i H14, endast slagen av fjolårssegraren Erik Hannrup, Thor.

I juniorklasserna svarade Joakim Andén för den bästa inledningen av SNO:arna.

En mycket nöjd Andén gick i mål med sjunde bästa tid i H18 elit och är inte mer än 2.41 efter ledaren, ryske Alexandr Pavlenko.

Frida Jönsson Hellstadius är 13:e i D20 elit och lillasyster Jeanette Jönsson Hellstadius ligger på 15:e plats i D18 elit. Båda är drygt sju minuter bakom täten. 

Annons