Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leandersson fixade guldläge - men Sverige fick bara brons

Jonas Leandersson från Södertälje-Nykvarn gav Sverige ett perfekt utgångsläge inför sista sträckan - men guldet blev till brons. 

Sverige tog brons på sprintstafetten under orienterings-VM i Strömstad. Helena Jansson gick ut med en ledning på tolv sekunder på slutsträckan men blev passerad av både Danmark och Schweiz.

Guldet gick till Danmark, 16 sekunder före Schweiz. Sveriges lag med Lina Strand, Gustav Bergman, Jonas Leandersson och Helena Jansson var 1.01 efter.

Men Sveriges avslutare var inte besviken.

- Nej, det känns så himla härligt att vi äntligen fick en medalj. Vi har verkligen inte haft något flyt i mästerskapsstafetterna förut, säger Helena Jansson, som visste vad som gällde när hon stack ut i ledning på den sista sträckan.

Strax bakom sig hade hon Danmarks Maja Alm och schweiziskan Judith Wyder, etta och tvåa på den individuella VM-sprinten i Strömstad.

- Jag hade bara fokus på att plocka en kontroll i taget. Jag visste att jag hade världens två bästa sprintorienterare bakom mig men kunde bara fokusera på mitt eget lopp. De hade ett klart högre tempo än mig när de kom, men jag hade en plan och den fullföljde jag, säger Helena Jansson, som har svarta minnen från de båda tidigare sprintstafetter som har haft mästerskapsstatus.

Första gången disciplinen fanns med var vid VM i Italien 2014. Då fick hon ena skon avtrampad i starten på den första sträckan och sprang hela loppet med bara en sko. Helena tappade massor av tid och Sverige slutade fyra.

På EM-stafetten i Tjeckien i maj gick hon ut i ledning på slutsträckan men hoppade över en kontroll så att laget blev diskat.

- Det har gått så dåligt det bara kan tidigare. Därför är jag så stolt att vi gjorde detta i dag. Det här gav energi inför resten av VM. Efter min miss i EM läckte det massor av energi, jag kraschade totalt i besvikelsen och blev sjuk efteråt, säger Helena Jansson, som fick ett bra utgångsläge efter Jonas Leanderssons kanonlopp på den tredje sträckan där han gick ut 13 sekunder efter Danmarks Sören Bobach men växlade tolv sekunder före.

Lina Strand inledde starkt på startsträckan som hon vann två sekunder före Ryssland. Efter Gustav Bergmans andrasträcka låg laget tvåa, 13 sekunder efter Danmark.

Bronset var Sveriges första medalj på en sprintstafett i mästerskapssammanhang. Danmarks seger innebar att man försvarade sitt VM-guld i sprintstafett från förra året i Skottland.

Fakta: Så fortsätter VM

Tisdag 23 augusti, 11.45: Medeldistans, Tanum.

Torsdag 25 augusti, 12.00: Långdistans, Strömstad.

Lördag 27 augusti, 14.00: Stafett, Strömstad