Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låtsades vara andra – lånade pengar

Bedragaren tecknade lån via internet i andra personers namn. Han misstänks nu för minst 16 fall av bedrägerier varav ett grovt.

En 27-årig Södertäljebo omhäktas i ytterligare två veckor efter misstanke om 15 bedrägerier samt ett fall av grovt bedrägeri. Mannen har tagit lån i ett tiotal andra personers namn. Polisen grep 27-åringen, skriven på en adress i Lina hage, den 8 mars.

På torsdagen förlängde tingsrätten häktningen i två veckor till. Vid omhäktningsförhandlingen lade kammaråklagare Veronica Närfors fram ytterligare tre fall av bedrägerier som uppdagats under utredningen.

– Det är ännu inte klarlagt hur stora belopp det rör sig om. Men bedrägerierna har skett via internet och den misstänkte har haft kontakt med offren innan, säger hon.

Det är i dag alltför lätt för en bedragare att ta exempelvis sms-lån i andra personers namn. Det räcker ofta att med att bedragaren kommer över offrets namn, mobilnummer och personnummer för att ansöka om lån. Anmälningarna till polisen har kraftigt de senaste åren. Långivarnas dåliga säkerhetsrutiner och enkelheten att utföra brotten är orsaken. Därför är det också viktigt att vara vaksam över sina personliga uppgifter. Men när någon tar ett sms-lån i en annans namn så får offret hem ett meddelande om att det gjorts en kreditprövning. Då bör man alltid kontrollera vem som utfört kontrollen och varför.