Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt unga komma in på arbetsmarknaden

Att ta sig in på arbetsmarknaden är inte lätt och extra svårt är det för unga som kanske aldrig har arbetat förut. Jag vet inte hur mycket tid jag har spenderat på att försöka få ihop ett CV och ett personligt brev som för fram budskapet att ”Jag är faktiskt en duktig tjej som skulle göra bra ifrån mig bara jag får visa det”.

Hur gör man det så att man sticker ut i mängden bland dem som redan har kassavana, serveringsvana eller känner någon som har ett ledigt jobb att erbjuda?

Centerpartiet vill göra det enklare för oss unga att komma in i arbetslivet. Under de år Alliansen har haft makten har mycket redan gjorts för att det ska bli attraktivare att anställa unga.

Arbetsgivaravgiften för oss har halverats, åldern för att ha rätt till stöd att starta näringsverksamhet har sänkts från 25 till 20 år, 940 regelförenklingar har gjorts för småföretagare och en jobbgaranti för unga som varit arbetslösa mer än tre månader har införts och innebär ökat stöd, praktik och utbildning. Centerpartiet har legat bakom mycket av detta, med vår partiordförande tillika näringsminister Maud Olofsson i spetsen. Det är en bra början, men vi är inte nöjda än.

Vi vill att man ska kunna ingå frivilliga ungdomsavtal, vilket innebär att unga mellan 18 och 26 kan välja sämre anställningstrygghet än vad som annars gäller. Av-talen får bara gälla i två år och därefter ska man vara garanterad förlängd anställning med normal anställningstrygghet och den unga ska ha förtur till lediga tjänster redan efter ett år. Centerpartiet vill även förändra lagen om anställningsskydd så att sist in inte behöver innebära först ut.

Jag vet inte hur ni känner, men jag kan tänka mig att jobba under lite sämre villkor under en kortare tid, så länge jag har ett jobb. Hellre det än att inte ha någon inkomst alls, och på det här sättet har vi möjligheter att skaffa oss erfarenheter och kontakter som vi annars skulle ha mycket svårare att få och det blir kul att skriva CV. Får vi bara chansen är vi svåra att bli av med!

Ordförande i Centerpartiets

ungdomsförbund i Södertälje

Johanna Lundgren Gestlöf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel