Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Torekällbergsskogen vara ifred

 De senaste dagarna har vi kunnat läsa i LT om de många projekt som planeras i kommunen. Bland annat har vi fått ta del av planerade projekt i Mariekäll och Saltskog, där de boende, inklusive undertecknad, har fått tycka till om sitt bostadsområde.

Det står i LT att ”sammanställningen av medborgarnas åsikter visar att grönområdena, som Torekällberget, Mariekällravinen, Ränillunden, Liljevalchshagen och Saltskogshöjden, är de populäraste platserna i stadsdelarna”.

Sug lite på den karamellen en stund, och reflektera sedan över följande information, som också går att läsa i LT: ”I kvarteret Ljungen, längs med Trädgårdsgatan nedanför Torekällberget på yta som i dag är parkeringsplats, finns planer på flerbostadshus i cirka fyra våningar”.

Anmäl text- och faktafel

Tidigare kunde vi läsa att ”cirka 65 lägenheter (Telge bostäder) planerar att byggas på parkeringen nedanför Torekällberget, längs Trädgårdsgatan”.

 Vad är det för trams att prata om att bygga ”på parkeringen” som om det skulle vara den enda yta som drabbas?! Det får inte plats 65 lägenheter i fyra våningar på den smala parkeringen där! Vi pratar om en huslänga som blir större än den befintliga trevåningslängan på andra sidan Trädgårdsgatan.

Det betyder naturligtvis att en bra bit av skogen bakom parkeringen försvinner, och lugnet i området likaså. Och var ska de boende på Trädgårdsgatan plus de boende i de 65 nya lägenheterna parkera, är det tänkt?!

Ännu mer skog som stryker med. Detta trots att medborgarna i enkäten klart och tydligt angett att det är just grönområden som Torekällbergsskogen som man värdesätter högst!

Om detta byggprojekt blir verklighet kommer sannolikt större delen av skogen mellan Trädgårdsgatan och Torekällbergets entré att försvinna, vilket innebär att natur och fågelkvitter byts mot stök och trafik, samt att den värdefulla stadsnära skogen krymper och aldrig mer kommer tillbaka.

Det enda fyravåningshus som får plats på den parkeringen är ett som byggs i Lego och är avsett att inhysa små gula gubbar i plast.

Dessutom måste det som sagt ordnas parkeringar till alla 65 lägenheter, samt för alla dem som i dag har sina bilar parkerade längs gatan. Var ska denna jätteparkering anläggas? Hur mycket mer skog måste fällas utöver den skog som fälls för att bygga husen?

De boende längs Trädgårdsgatan kommer därtill att kunna se fram emot att dricka sitt morgonkaffe medan folk på andra sidan gatan tittar in i deras kök, och parken innanför Trädgårdsgatan behöver väl asfalteras för att ordna nya parkeringar i stället för dem som går förlorade.

 Det känns som ett väldigt bedrägligt beteende att påstå att dessa hus ska byggas ”på yta som i dag är parkeringsplats”. Jag misstänker starkt att det är en medveten formulering för att boende i området, samt andra som värnar om Torekällbergsskogen, inte ska inse omfattningen av projektet innan det är för sent. Att man bara bygger på en parkering låter ju inte så farligt.

Den som undrar vad jag menar kan roa sig med att besöka parkeringen längs Trädgårdsgatan. Det enda fyravåningshus som får plats på den parkeringen är ett som byggs i Lego och är avsett att inhysa små gula gubbar i plast.

Lägg till ”på yta som idag är parkeringsplats plus hela skogen fram till Torekällbergets entré”, så kommer man närmare sanningen.

Södertälje kommun har genom åren gjort sig känd för ogenomtänkta byggprojekt. Snälla, låt oss bryta den trenden. Låt Torekällbergsskogen vara ifred, i enlighet med medborgarnas önskemål.

Det finns många andra platser att bygga på, men det finns bara en Torekällbergsskog. Genomför de förslag som ger nytt syre till vårt bostadsområde, men punktera inte vår gröna lunga.

Tamara Chastain

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel