Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Storgatan inspirera – bort med fimparna från gatorna

Annons

Bussgatan vid Södertälje Centrum med dess upphöjda trottoarer utgör en sorglig syn. Den består av fimpar, fimpar, fimpar och åter fimpar. Till och med de stora träden med kvadratisk ruta med jord är tryfferade med fimpar och utspottade snusprillor.

Anmäl text- och faktafel

Om dessa träd kunde tala skulle de ropa, ja skrika: "Snälla, låt bli att trycka ner era fimpar och prillor på mina fötter/rötter. Vet du inte att du förpestar mitt dagliga dricksvatten med kadmium, cyanid, kvicksilver, arsenik och nikotin! Skulle du själv vilja dricka ett sådant vatten?"

Men det finns ljuspunkter. På Storgatan, Södertäljes promenadgata är varannan papperspelle utbytt mot en med askkopp på toppen. Och se, runt dessa är fimparna på marken få till skillnad från de papperspellar som saknar askkopp på toppen. På dessa papperspellar har rökare till och med lagt sina fimpar på locket.

Så snälla styrande politiker: Medan vi väntar på en förbättrad lagstiftning och utökat producentansvar för vårt värsta skräp, låt en liten del av den kommunala budgeten år 2019 gå till att byta ut papperspellarna på bussgatan till papperspellar med askkoppar på toppen likt de som finns på Storgatan.

Då skulle förhoppningsvis de rökare som ännu inte kommit på att man kan ha med sig en egen liten askkopp i form av en liten tom kryddburk eller liknande trycka ner sina fimpar i en sådan askkopp i stället för att slentrianmässigt slänga den och trampa på den där man just står.

Inga Gustafsson

Järna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare