Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss tala om jämställdhet

Den 8 mars är en dag för kvinnor världen över att fira och minnas de kvinnor som slagits för våra rättigheter under historien, de segrar vi vunnit och att rikta blicken mot allt det som kvarstår innan vi på allvar kan prata om ett jämställt samhälle. Det gäller både könsroller, strukturell diskriminering, våld i nära relationer och hur vi skapar lika möjligheter för alla.

Anmäl text- och faktafel

Vi kan aldrig acceptera, att varje år misshandlas i genomsnitt 17 kvinnor i Sverige till döds av en man hon är eller har varit tillsammans med. Mer än var femte kvinna har någon gång under senaste året avstått från att gå ut på kvällen på grund av oro för att bli överfallen eller hotad. Nästan hälften av alla unga tjejer har varit med om att någon på nätet försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll när de inte velat det. En femtedel av alla världens kvinnor utsätts för sexuella övergrepp innan de fyllt 15 år.

Nästan alla håller med om att detta är oacceptabelt. Samtidigt ifrågasätts ofta genusforskning och etablerad kunskap om hur mäns våld mot kvinnor skapas. Män görs på många sätt till norm i samhället. Män lyfts fram i historieskrivningen och kvinnor glöms bort. Fem år efter examen har kvinnor i genomsnitt nästan en fjärdedel lägre lön än män som har en lika lång utbildning. Kvinnor tjänar i genomsnitt 88 procent av mäns löner.

Trots de framsteg som sker fortsätter kvinnor att drabbas av diskriminering och våld i alla delar av världen.

Jämställdhet är en global fråga, och ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Trots de framsteg som sker fortsätter kvinnor att drabbas av diskriminering och våld i alla delar av världen. Jämställdhet är inte bara en mänsklig rättighet, utan även en avgörande faktor för en fredlig, välmående och hållbar värld.

S–MP-regeringen tog under förra mandatperioden flera viktiga steg mot det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Bland annat har det resulterat i en samtyckeslagstiftning, beslut om årliga lönekartläggningar för att minska osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, satsningar på förlossningsvården samt instiftandet av Jämställdhetsmyndigheten.

Utrikespolitiken genomsyras av ett systematiskt jämställdhetsperspektiv, bland annat genom stöd till kvinnors reproduktiva rättigheter. Miljöpartiet är ett tydligt feministiskt parti och vi är stolta över att Sveriges nya jämställdhetsminister Åsa Lindhagen är miljöpartist och kommer att driva jämställdhetsfrågorna framåt i Sverige.

I Södertälje ska kvinnor som drabbas av våld i nära relationer få det stöd de behöver, vilket kan stärkas genom en tätare samverkan mellan kommun, polis, myndigheter och civilsamhälle. Det är också viktigt att kommunens organisation fortsätter utveckla kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck. Södertälje kommunen ska vara en föregångare när det gäller arbetet för jämställdhet och lika rättigheter.

Miljöpartiet kommer envist att fortsätta driva det feministiska arbetet framåt, på lokal, nationell och internationell nivå. Vi är övertygande om att en politik för jämställdhet är en politik för ett hållbart och välmående samhälle.

Hanna Klingborg (MP)

kommunalråd och ledamot kommunfullmäktige

Naiara Pereira Cunha (MP)

ledamot kommunfullmäktige

Karla Sand (MP)

ersättare kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel