Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss slippa lag om kvotering

En rejäl spark i baken. Det är vad börsbolagens styrelser har behövt – och fått.

Annons

Under flera år har kraven på mer jämställda styrelser vuxit i styrka. Allt fler inser att en skev könsfördelning i styrelserummen är problematiskt.

Oftast riktar kritikerna in sig på börsbolagens styrelser. Om du ligger till vänster på den politiska skalan är lösningen alltid en kvoteringslag – det räcker att räkna huvuden och kvotera in rätt mängd av bägge könen.

Ligger du till höger åsiktsmässigt är det svårsmält att kvinnor ska ha styrelseplats på grund av sitt kön och inte för sitt kunnande. Det självklara är i stället att sätta kompetens före kön – det finns såväl kompetenta kvinnor som män.

Ett bolag som vill växa sig större och starkare förlorar på att inte ha de bästa ledamöterna med den bredaste erfarenheten i sin styrelse.

Såväl kvoteringsivrare som kompetensanhängare har varit eniga om en sak – förändringens vindar blåser på tok för svagt.

Efter valet i fjol fastslog Stefan Löfven (S) och hans regering att man tänker föreslå en kvoteringslagstiftning om inte börsbolagsstyrelserna blivit mer jämställda och består av minst 40 procent kvinnor efter bolagsstämmorna 2016.

Även om vi inte sympatiserar med kvoterings-tanken ska regeringen ändå ha beröm för den tydliga markeringen.

Det var ett konkret hot. Och ett hot som fått effekt.

Enligt stiftelsen Allbright ökar nu andelen kvinnor i börsbolagens styrelser med rekordfart och är nu uppe i 28 procent. Fortfarande finns det ett 20-tal börsbolag som helt saknar kvinnor i styrelserna, men de blir färre.

Förhoppningen är att den positiva utvecklingen fortsätter om näringslivet dels känner av det politiska trycket, dels förstår att de väljer bort högre tillväxt om de inte breddar sin styrelses kompetens

Förutsättningarna ökar nu för att bristen på jämställdhet snart är ett minne blott. Och att en lagstiftning om kvotering blir betydelselös.