Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss lösa verkliga problem

I en tid när politiska krafter vill begränsa människors möjlighet att bo och arbeta i andra länder, minska solidaritet över gränser och när rasism och främlingsfientlighet normaliseras, är det viktigare än någonsin att stå upp för demokrati, mångfald och medmänsklighet.

Allt oftare hör vi politiska förslag från olika håll av landet som gör oss djupt oroade. Restriktivare lagstiftning mot de som tvingats fly och begränsad arbetskraftsinvandring föreslås av partier som tills nyligen stått för en anständig migrationspolitik. Tiggeriförbud välkomnas av politiker av olika färger. Förslag om att föra statistik över kriminellas etniska ursprung övervägs även av partier som vanligtvis inte framför sådana förslag.

Låt oss inte förenkla de olika problem som finns i samhället och komma med snabba lösningar som inte löser problem. Att ha strängare regler för migration innebär inte att en flyktingkatastrof inte länge pågår. Ett tiggeriförbud betyder inte att fattigdom och utanförskap försvinner. Att vilseledande peka ut en viss hudfärg som bärare av kriminalitet kommer inte heller göra vår kommun tryggare.

Frågor om migration och integration har länge varit svåra att diskutera i Sverige på ett konstruktivt sätt. Debatten har hämmats av en stark polarisering mellan ”allting är invandringens fel” och ”det finns inga problem kopplade till migration”.

Vi behöver ha en nyanserad och realistisk bild av problem som har att göra med migration och integration, samtidigt som vi har en benhård hållning när det gäller alla människors lika rättigheter, solidaritet och medmänsklighet.

Det är också viktigt att vi i grunden förstår vad det innebär och ser värdet av att leva i ett mångkulturellt samhälle.

Att vara positiv till mångfald, handlar därför i realiteten om att se att det man ”vinner” med mångfald, överväger det man ”förlorar”.

För oss är Södertäljes mångfald något som gör kommunen mer intressant och levande. Människor med olika bakgrund berikar ett samhälle och skapar spännande möten. Det är så klart inte alltid lätt med mångfald. Skillnader i traditioner och sätt att leva kan göra det svårare att förstå varandra och nya sociala konflikter kan uppstå. Att vara positiv till mångfald, handlar därför i realiteten om att se att det man ”vinner” med mångfald, överväger det man ”förlorar”.

Södertälje har under många år haft en stor invandring. När det gäller flyktinginvandringen har vi i Södertälje under lång tid tagit ett stort ansvar för landets mottagande. Det har varit tufft för oss som samhälle och för många av dem som kommit hit. Miljöpartiet i Södertälje har kämpat för att landets kommuner ska dela jämnare på ansvaret för mottagandet, eftersom vi tror att det ger bättre förutsättningar för en bra etablering för individen och för samhället i stort.

Tack vare S/MP-regeringen har fördelning av flyktingar mellan landets olika kommuner blivit betydligt bättre. Mer resurser har också blivit tilldelade till kommuner som tagit större ansvar, vilket ger oss i Södertälje ökade möjligheter att arbeta för en bättre integration. Detta visar att vi genom politisk vilja och bra beslut kan hitta lösningar på sociala problem, utan att tumma på solidaritet och öppenhet.

Många reagerar på förändringar och andras olikheter utifrån rädsla och fördomar, och politiska krafter i Sverige utnyttjar människors känslor av oro och otrygghet. Miljöpartiet är en motkraft, som genom att föra en politik som leder oss mot ett mer hållbart samhälle, inger hopp och erbjuder en plattform för människor som vill ta ansvar för planeten och för andra människor.

Vi vill leva i ett samhälle präglat av öppenhet och mångfald och tillsammans ta tag i de verkliga problem som vårt samhälle och vår planet står inför.

Vi har valt vad vi står för och vi vet vart vi vill gå! Var står du?

Hanna Klingborg (MP)

ordförande Järna kommundelsnämnd och toppkandidat till kommunfullmäktige

Naiara Pereira Cunha (MP)

ordförande Miljöpartiet Södertälje och kandidat till kommunfullmäktige

Mats Pertoft (MP)

tidigare riksdagsledamot och kandidat till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel