Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt medmänsklighet fortsatt prägla Sverige

Riksdagsvalet är viktigare än kanske något val tidigare i Sverige. Grundläggande frågor om demokrati och mänskliga värden är uppe för diskussion. Det finns politiker som vill att vissa människor ska bli av med sina rättigheter. Och det gäller ganska många, nämligen alla av som de inte räknar som ”svenskar”.

Redan måste du vara medborgare eller ha bott här tillräckligt länge för att få rösta eller få tillgång till välfärd. Men den nya definitionen av ”svensk” är något helt annat. Svenskhet blir mer som något du är berättigad till – om du beter dig som staten vill. Medborgarskapet blir en present – som helst ska kunna tas tillbaka.

Och du ska inte kunna ha en annan etnicitet eller religion än majoriteten. Samer, judar, muslimer och många fler räknas bort. Demokratin ersätts därmed med etnokrati. Men det stannar inte där.

Vi står i ett läge där saker som svenska värderingar, lojalitet mot Sverige, gemensam identitet och kultur blivit slagträn i den politiska debatten. Men utan att dessa värderingar, identiteter och kultur förklaras och utan att det egentligen går att förstå vad det är vi ska vara lojala mot för att få vara riktigt svenska eller ha samma rättigheter som alla andra.

Det enda vi vet är för det första att det kommer att bli upp till dem som bestämmer. Och för det andra att färre och färre kommer att ha rätt att vara med i gruppen som bestämmer om de politiker som vill det här får makten.

Vi riskerar att bli tvungna att hålla med staten för att ha kvar våra medborgarskap – vi får inte prata andra språk till vardags, inte ha dubbla medborgarskap, och det kan till och med bli riskfyllt att ta del av ”fel” sorts kultur.

Valet handlar om empati, men också i allra högsta grad om vår egen rätt att leva som vi vill.

Medmänsklighet och den demokrati så många kämpat för är två viktiga värden som just nu är allvarligt hotade. Det viktigaste vägvalet för att värna dem akut och för de närmaste fyra åren sker nu på söndag. Valet handlar om empati, men också i allra högsta grad om vår egen rätt att leva som vi vill.

Använd din rösträtt – rösta medmänskligt.

Kerstin Öhrner

nätverket #röstamermänskligt Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare