Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt kristna irakier stanna i Sverige

För några veckor sedan ägde ett blodband rum i den Vår Frus befrielsekyrka i Bagdad. Omkring 120 personer hade samlats i kyrkan för gudstjänst när beväpnade män rusade in i kyrkan under bibelläsningen och sköt en av de två prästerna. De tog sedan kyrkobesökarna som gisslan och när säkerhetsstyrkor några timmar senare stormade kyrkan dödades över 50 människor.

Detta är bara ett av flera dåd som riktat sig mot den kristna minoriteten i Irak. Sedan den USA-ledda invasionen av Irak år 2003 har de kristna minoriteterna syrianer, kaldéer och assyrier drabbats hårt av de inre konflikterna i landet. Kristna utsätts för mord, kidnappningar och våldtäkter och närmare 70 kyrkor har sedan 2003 attackerats eller bombats med åtskilliga dödade. Fem miljoner människor har tvingats fly undan våldet i Irak. Hälften har tvingats lämna landet.

Majoriteten finns i grannländer som Syrien och Jordanien. En halv miljon av flyktingarna är kristna vilket är nästan halva Iraks kristna befolkning. Även i flyktinglägren drabbas de kristna flyktingarna av diskriminering på grund av sin religiösa tillhörighet. Många lever under svåra förhållanden.

Det senaste året har situationen för de kristna förvärrats. Blodbadet i Vår Frus befrielsekyrka riskerar att leda till att en större våg kristna lämnar landet. Det verkar uppenbart att den irakiska myndigheten är oförmögen att skydda landets kristna minoriteter.

Många av de kristna som flytt Irak har tagit sig till Sverige, inte minst till Södertälje. Svenska myndigheter har de senaste åren bedömt att säkerhetslägget i Irak förbättrats så pass mycket att det varit säkert för kristna flyktingar att återvända. Många har därför fått avslag på sina asylansökningar. De som inte återvänt frivilligt har tvångsutvisats. Tvångsutvisningarna har fått kritik av FN:s flyktingkommissariat UNHCR som menar att kristna irakier fortfarande har behov av internationellt skydd.

Nyligen har Europadomstolen för mänskliga rättigheter skrivit ett brev till Europas regeringar om att alla tvångsavvisade irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisningen ställs in, ska få stanna i landet på grund av den rådande säkerhetssituationen.

Den holländska regeringen valde att omedelbart stoppa avvisningarna till Irak, men den svenska regeringen har inte fattat något sådant beslut. För att uppmärksamma de kristnas situation i Irak har jag i riksdagen ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt om vad Sverige kan göra för att förbättra situationen för de kristna minoriteterna i Irak och ska debattera med migrationsminister Tobias Billström om hur Sverige ställer sig till Europadomstolens uppmaning. Att skicka tillbaka kristna irakier är en omänsklig behandling av människor.

Det är knappt att militären kan skydda sig i Bagdad och vi väljer att skicka tillbaka en minoritet som inte är önskvärd och som inte har något att återvända till. Vi i Sverige borde se hur verkligheten ser ut, hur utsatta de kristna är i Irak och låta dem stanna.

riksdagsledamot

Robert Halef (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel