Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt fler jobba på biblioteken

Säg bibliotek och du tänker, förmodligen, först och främst på litteraturen – allt från Nobelpristagarnas verk via de senaste deckarna till illustrerade barnberättelser och därtill en uppsjö av faktatunga böcker om allt och mer därtill.

Det gäller givetvis även i Södertälje.

Men i sammanhanget är det intressant att veta att här i kommunen har biblioteken främst en annan roll – som det nav dit människor söker sig för att få det som enklast går att beskriva som samhällsservice.

I kommunens förra biblioteksplan, för 2013–2017, beskrevs det väl: "I brist på kommunalt medborgarkontor och i avsaknad av lättåtkomliga banktjänster inom t. ex. bank, resetjänster och flyktingmottagning använder sig många medborgare av biblioteken för att uträtta sådana ärenden."

Nu är en ny biblioteksplan på gång – den har tröskats igenom på flera kommunala nämndmöten och ska vad det lider så småningom antas av kommunfullmäktige.

Där framgår att Södertälje sticker ut på två sätt: antalet biblioteksbesökare är högt jämfört med övriga Sverige (i snitt besöker Södertäljeborna bibblan sju gånger per år), samtidigt som antalet fysiska lån är hälften mot i riket.

Dessutom är andelen aktiva låntagare lägre i Södertälje. Var femte kommuninvånare lånade något på biblioteket, mot var fjärde i övriga Sverige.

Bilden av att Södertäljeborna först och främst ser biblioteken som en mötesplats med allehanda servicefunktioner har förstärkts.

Men, vilket den kommande biblioteksplanen påtalar, kommunen är dåligt rustad för denna roll. I planen konstateras att det krävs "en högre personaltäthet" i Södertälje jämfört med andra kommuner för att på bästa sätt möta biblioteksbesökarna. I verkligheten är personaltätheten betydligt lägre än i riket.

Bilden av att Södertäljeborna först och främst ser biblioteken som en mötesplats med allehanda servicefunktioner har förstärkts

Inte minst gäller det personal riktad mot barn och ungdomar. Exempelvis har Huddinge kommun dubbelt så många i personalen riktad mot de yngre än vad Södertälje har. Och biblioteksplanen slår fast att den låga personaltätheten "bidrar till svårigheter att utvecklas i takt med samhället".

Tror du då att det, som en naturlig följd av denna problematiska nulägesbeskrivning, förs fram tankar på att stärka bemanningen under kommande fyraårsperiod? Ack nej. Bland alla de mål som listas (och de är många) finns inget sådant.

Det håller inte. Södertäljes bibliotek behöver ha fler anställda.