Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt fler äta vildsvin – ta bort kravet på kontroll

Vid förra årets partikongress antog Socialdemokraterna ett program för ett fossilfritt Sverige. Däribland ingick åtgärder för att öka tillgången på vildsvinskött i dagligvaruhandeln. Äntligen någon som insett vilken outnyttjad resurs detta kött är. Det är bättre med viltkött överlag än uppfött kött, sett ur klimatsynpunkt.

I dag får jägare sälja mindre mängder älg och rådjur direkt till handeln. Men inte vildsvinskött.

Det måste veterinärbesiktigas på i första hand ett kontrollslakteri för kontroll av eventuella trikiner. Mellan 2003 och 2009 genomförde SVA, Statens Veterinäranstalt, cirka 127 000 analyser varav åtta innehöll trikiner. Inget annat laboratorium rapporterade några trikinfynd före 2010.

Är kravet på kontroll rimligt i förhållande till risken? Nej, tycker jag. Djupfrysning och information om centrumtemperatur räcker. Djupfrysning minskar trikinernas antal och aktivitet. Trikiner dör vid upphettning till 70 grader.

Är då krav på veterinärbesiktning rimligt? Nej, tycker jag. Redan i dag borde besiktningskravet tas bort, men om inte det låter sig göras så kan man genom att knyta viss djurkropp till ett av jägarna själva taget och analyserat prov betrakta det som likställt med veterinärkontroll – och därmed få delas ut till grannar eller sälja till närmaste butik.

Är kravet på kontroll rimligt i förhållande till risken? Nej, tycker jag.

Detta betraktar jag som enda chansen att öka tillgången i handeln av vildsvinskött, för vem vill köra 10-20 mil till ett kontrollslakteri och få 25 kronor per kilo? Eller att tvingas gräva ner det skjutna djuret?

Vildsvin som utgör trafikfaror är också skäl för att öka avskjutningen vilket Tomas Karlsson i LT utförligt förklarat.

Samhällsnyttan av mer vildsvinskött i handeln är större än både risk och behovet att kontroll. Dessutom är det ett mycket gott kött, utseendet till trots.

Carl-Johan Kindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare