Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastfartyget på grund – har omfattande skador

Det lastfartyg som gått på grund, på väg mot Södertälje har enligt Kustbevakningen omfattande skador.

Anmäl text- och faktafel

Under måndagen den 23 juli gick ett lastfartyg på grund utanför Loftahammar. Kaptenen har gripits för misstänkt sjöfylleri, då hans blodprov visade olagliga nivåer av alkohol.

Med hjälp av en undervattensrobot har Kustbevakningen undersökt det grundstötta fartyget och konstaterar i ett pressmeddelande att fartyget har omfattande skador. En del av fartyget går inte att komma åt, vilket kan innebära att det finns ytterligare skador som är okända i nuläget.

– Fartyget står hårt på ett klippgrund och det kommer krävas ett omfattande arbete innan det kan bli tal om att dra loss fartyget, säger räddningsledare Roger Gebauer i ett pressmeddelande.

Fartyget har enligt tidigare uppgifter läckt olja, men enligt de nya uppgifterna så ska det endast ha läckt in vatten i ett par oljetankar.

I dialog med bärgningsbolagen, rederiets försäkringsbolag samt Transportstyrelsen har Kustbevakningen ställt krav på att fartygets nedre tankar ska tömmas på olja innan det bärgas. De för även en dialog om hur man ska få loss fartyget på bästa sätt utan att skada miljön.

– Vår roll är att förebygga, förhindra och begränsa utsläpp av olja för att värna havsmiljön. Det är rederiets ansvar att sköta bärgningen och den ska godkännas av Transportstyrelsens inspektör som finns på plats ombord på haveristen, säger Roger Gebauer i ett pressmeddelande.