Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läser du för dina barn?

Allt färre föräldrar läser för sina barn, samtidigt som läsförståelsen minskar. Lärarna och pedagogerna på Blombackaskolan är inte helt nöjda och tar nu saken i egna händer.

Mia Aspefelt, special- och dyslexipedagog, Jenny Grahn, biblioteks-pedagog, Siv Algarp, förskollärare, och Suheyla Yousef, även hon förskollärare sitter runt ett bord. I bakgrunden hänger alfabetet i olika färger. De är alla anställda på Blombackaskolan och pratar ivrigt om sitt initiativ för att få föräldrar att läsa mer för sina barn. De berättar att varje barn som börjar i förskola på Blombackaskolan får boken ”Var är tårtan?” som enbart består av bilder. Alla ska kunna läsa den, även de som inte kan språket.

– Tanken började där, vad händer när boken landar hemma? Antalet föräldrar som läser för sina barn har sjunkit, läsförståelsen har sjunkit, allt tyder på det, säger Jenny Grahn.

Med det i bakhuvudet började de planera för en kväll där de bjuder in föräldrarna för att berätta om vikten av att man läser för sina barn. Att läsa gemensamt främjar läsförståelsen och gör det lättare för barnen i skolan, menar Jenny Grahn.

– Förut läste ungefär 75 procent för sin barn och samma siffra är nu nere på 35 procent. Det handlar inte bara om invandrarbarn, säger Mia Aspefelt, som även är förstelärare i svenska.

Att antalet har sjunkit tror Jenny Grahn kan bero på att många föräldrar är stressade.

– Sedan har det digitala kommit till, föräldern kanske är upptagen av sitt. Då är det bekvämt att lämna över till exempelt en ipad.

– Ja, man förstår inte vikt-en av att läsa för sina barn. Det handlar ju inte bara om att läsa. Man får så mycket – bilder i huvudet, ordförståelse och såklart en mysig stund, fyller Mia Aspefelt i.

Att läsa för barnen är precis lika viktigt vare sig man kommer från Sverige eller ett annat land. Om man inte kan språket tipsar de om att man kan läsa en bok på sitt språk eller prata efter bilder.

– Jag vet att det finns olika berättartraditioner. Jag blev mycket berättad för när jag var liten. Mina föräldrar var analfabeter så de berättade historier. De försvinner inte, de är kvar i huvudet, säger Suheyla Yousef.

De anställda bjuder nu in föräldrarna till två träffar. I dag ligger fokus på varför man ska läsa för sina barn och tisdagen den 16 mars kan föräldrarna lära sig hur de ska göra för att främja sitt barns läsförståelse med bland annat ord och ljud. Blombackaskolan har 46 barn i förskoleklasserna och 33 föräldrar har tackat ja. Efter intiativet ska de göra en utvärdering och hoppas på goda resultat.

– Vi tror att alla vill hjälpa sina barn, vi vill betona att det är viktigt, säger Mia Aspefelt.

Utanför fönstret gör fler barn snöänglar i den snö som sipprar ner från himlen.

Tips om du vill läsa för ditt barn

- En klassisk bok som ”De tre bockarna Bruse” är en bra saga och gör det lättare för dig att bli en bra teatralisk berättare.

- Böcker om djur är alltid en favorit hos barn.

- Tänk på vad du gillar. Om du till exempel gillade Alfons när du var liten så läs Alfons. Det är bra att ta det som man själv gillar.

- Det kan vara bra att läsa boken innan du läser den för ditt barn.

- Faktaböcker för barn är ett tips om man inte gillar sagor.