Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larmet: Då finns ingen polis i Södertälje

Södertälje står ibland tomt på poliser som kan rycka ut på brott. – Vissa veckor kan vi behöva åka till Västberga många gånger, säger Taina Rosén-Vilidu.

Sedan den stora omorganisation förra året är polisen i Södertälje en del av region Stockholm syd.

Det betyder inte bara att utredare som gruppen för brott i nära relationer ofrivilligt flyttat till Västberga, vilket LT skrev om i slutet av maj. Polisen i yttre tjänst behöver också röra sig över länet.

– Här om helgen fick en av våra då två patruller transportera upp en gripen man, som misshandlat en kvinna, till Västberga. Vi i den andra bilen stannade och tog upp en anmälan. Sen var vi tvungna att åka upp dit och rapportera. Då blev det tomt här, säger Taina Rosén-Vilidu, polis i yttre tjänst i Södertälje.

Vissa veckor blir det inga resor norrut, men andra kan Södertäljepolisen tvingas åka många gånger säger Taina.

Varför kan ni inte skriva rapporten i Södertälje där ni är stationerade?

– Det är en mycket bra fråga som vi inte fått något bra svar på. Vi skickar hela utredningar digitalt till åklagare. Allt sker digitalt i dag. Men här måste vi fysiskt sitta på plats.

Ett par timmar kan det vara tomt på polispatruller i Södertälje enligt Rosén-Vilidu. Skulle något hända skickas den patrull som är närmast ledig.

– Vi får åka kors och tvärs. De får åka från Botkyrka, Huddinge, Skärholmen eller i värsta fall Nacka till Södertälje. Det är så sanslöst så man blir mörkrädd, säger hon.

Prioriterar man bort om man ändå inte tror sig hinna fram till ett inbrott till exempel?

– Nej, man åker och tar upp en anmälan. Men att kunna gripa en gärningsman i huset finns inte då. Att åka från Huddinge till Mölnbo till exempel tar tid.

Taina Rosén-Vilidu har varit ordningspolis, eller polis i yttre tjänst som det numera heter, sedan 1990. Södertäljes gator intog hon år 2002. Förändringarna i nya polisorganisationen ser hon inte ljust på.

– Jobbet som så, när man åker ut på larm, är det samma. Men våra förutsättningar har förändrats helt. Innan var vi mer i Södertälje, säger hon.

Någon förändring till det bättre ser hon inte framför sig.

Känner du att organisationen är medarbetarstyrd som det sägs?

– Nej, ingenting. I början fick vi sitta ner och tycka till men det kändes i efterhand mest som spel för gallerierna. Någon högre upp bestämde ändå till slut.

Får ni något gehör från cheferna?

– Lyssnar gör de, men att göra något i stora region syd där många viljor ska samsas är svårt. Stordriften försämrar kvaliteten.

Taina tror att Södertälje, som skött sig mycket själva tidigare, märker extra stor skillnad.

– Jag tror att distrikten närmare Stockholm haft det så här hela tiden. Men för oss är det enorm skillnad. Vi var ett fotbollslag. Ett elitlag. Vi låg jättebra till i alla uppföljningar. Nu har man slagit sönder fotbollslaget, säger Taina.

Vad säger du till de chefer som menar att Södertäljes polisdistrikt drevs för dyrt?

– Det vet jag ingenting om. Men det fungerade i alla fall då.