Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarkris inför ny termin

Sommarlovet är snart slut. Skolorna öppnar den 17 augusti. Just nu pågår en intensiv jakt för att eleverna ska ha en behörig lärare i klassrummet när de anländer den första skoldagen.

Med mindre än två veckor kvar till terminsstarten saknas många lärare. Brunnsängsskolan respektive Fornbackaskolan måste snabbt rekrytera tre nya lärare. Rosenborgsenheten söker fem och Vallaskolan fyra.

Grundskolans verksamhetschef Monica Sonde har semester och saknar en exakt övergripande bild, men hon uppskattar att fler lärare än vanligt måste rekryteras i sommar.

– Jag gissar att det är något högre i år än det brukar. Men det brukar vara en hel del både i slutet på terminen och i början av uppstart. Då är ju den stora ruljangsen, säger Monica Sonde.

Ett 70-tal annonser om lärarjobb är utlagda hos Arbetsförmedlingen. Mer än hälften rör grundskolan, enligt en genomgång som LT har gjort. En handfull av tjänsterna som ännu inte har tillsatts rör förskolan. Resten handlar om olika gymnasie- och vuxenutbildningar samt ett fåtal exempelvis dans eller personlig träning.

Blombackaskolan söker tre nya lärare inför skolstarten. En lärare i svenska som andraspråk för nyanlända, en speciallärare för årskurserna 1-3 och en mellanstadielärare.

Rektor Åsa Borneland tycker att sommarens jakt på nya lärare har gått bra. Hon berättar att de knöt till sig de flesta nya lärarna innan terminsslutet och att en del av de som lämnade var naturliga pensionsavgångar. Men rekryteringen har varit mer tidskrävande än vanligt.

– Jag tycker att vi har lagt mer tid på rekrytering. Men å andra sidan har vi inte haft så många tjänster som vi har behövt tillsätta, säger Åsa Borneland.

Kommer ni lyckas fylla alla tjänster?

– Ja, det hoppas jag att vi lyckas göra, rekryteringen pågår just nu.

Är någon särskild lärare svår att hitta?

– Vi har lyckats rekrytera, men annars är matte och NO-lärare generellt den lärarkategori som kanske kan vara lite svår att få tag i, säger Åsa Borneland.

Lyckas skolorna inte locka till sig behöriga lärare i tid inför terminsstarten kan de tvingas rekrytera lärare som saknar rätt lärarlegitimation. Monica Sonde tycker att det fortfarande ganska så nya kravet inte bara har fått positiva följder.

– Legitimationskravet är bra långsiktigt. Men kortsiktigt och i det här läget, när det är sån brist på lärare, så försvårar det. Det gör också att skolorna inte kan anställa bra icke behöriga lärare och de får man inte anställa mer än en termin i taget, säger Monica Sonde.

I Nykvarn ser läget inte lika akut ut. Där efterfrågas nu en SO-lärare och en lärare i svenska till Lillhagaskolan.