Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länstyrelsens tuffa beslut stoppar misstänkt fuskbygge

Bygglovsstriden i Skogslund i Nykvarn blir bara märkligare. Nu får kommunens byggnämnd bakläxa – och det tycker nämnden ordföranden är toppen.

Annons

– Jag har aldrig varit med om liknande, sade Jan Brolund (NP), ordförande för bygg- och miljönämnden, till LT i oktober 2015.

Bygglovsstriden gällande tomten på Lövdungestigen 14 i Skogslund fortsätter att vara något utöver det vanliga. Nu har länsstyrelsen givit nämnden bakläxa – något som Jan Brolund välkomnar.

– Jag är positiv till det, lite märkligt kanske, säger han.

– Vi i nämnden var inte så tuffa i det här ärendet. Länsstyrelsen var tuffare.

Minns ni bakgrunden?

Bolaget Svenska hem sökte bygglov för en villa. Samtidigt annonserade företaget ut lägenheter – än i dag står det på hemsidan att man planerar att bygga bostadsrättslägenheter ”med villakänsla” i Skogslund.

Men i området får, enligt detaljplanen, endast enbostadshus byggas och det var alltså för ett sådant som Svenska hem sökte bygglov.

På kommunen anade man att bolaget när huset stod på plats tänkte utnyttja den paragraf i plan- och bygglagen som säger att det inte krävs bygglov för att inreda en bostad till i ett enbostadshus. En åtgärd som även får strida mot detaljplanen.

På en tidig ritning fanns inte ens en invändig trappa. Då tvekade kommunen.

– När ritningarna fixades till såg vi inga formella skäl till att säga nej, säger Jan Brolund.

Bygglovet beviljades. Varpå områdets samfällighet överklagade. Svenska hem har sex tomter i området och skulle därmed kunna sikta på tolv lägenheter. De redan trånga gränderna klarar inte sex extra bostäder, anser samfälligheten.

Nu har länsstyrelsen fattat sitt beslut: Bygglovet upphävs. Länsstyrelsen sågar kommunens bedömning – och Svenska hems planer.

Länsstyrelsen konstaterar att våning ett och två är snarlika – båda har två sovrum, toalett med dusch, vardagsrum och entré från utsidan, den övre via en utvändig trappa. I båda badrummen finns värmepanna, tvättmaskin och torktumlare.

Att övre våningen inte har ett kök och att det ”enligt de reviderade planritningarna finns en invändig trappa” förändrar inte bedömningen. Då huset redan från början är utformat för att kunna delas i två lägenheter anser länsstyrelsen att det inte är fråga om ett enbostadshus – ”utan om ett planstridigt tvåbostadshus”.

– Vi gick på vad den sökande påstod sig vilja göra – länsstyrelsen på vad det skulle kunna bli, säger Jan Brolund.

Linda Hornberg, försäljningschef på Svenska hem, säger att man nu jobbar med ett reviderat bygglov.

– Vi vill bygga ett villa, precis som vi har sagt från första början.

En förklaring till varför bolaget på sin webbsida skriver om lägenheter – trots att endast enbostadshus tillåts i området – får LT inte.