Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Därför ska vargen skjutas

Det finns inget annat sätt än att skjuta vargen säger länsstyrelsen.– Skyddsjakt är en kortsiktig åtgärd utifrån nuläget. Vi har gjort bedömningen att vi inte kan undvika risken för vargattack på annat sätt, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholm.

tisdagen beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på vargen i Sjunda. Anledningen till att beslutet kommer just nu beror på att det är dags att släppa ut fåren på bete.

– Nu har vi gjort den här bedömningen eftersom det är ett fårtätt område, det drar varg. Inom jaktområdet finns ett 30-tal fårbesättningar, så det handlar inte bara om Molstaberg, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt Åström har Molstaberg under mars och april framfört önskemål om att länsstyrelsen på eget initiativ ska utlysa skyddsjakt.

– Det är det vi har gjort nu, säger Åström.

Ingen av de andra gårdarna i området, däribland en med 200 tackor och ett antal med 30-40 tackor, har hört av sig till länsstyrelsen om skyddsjakt.

I januari bekräftades att det fanns tre vargar i området, de tre årsungarna.

– I mitten av april har vi funnit prov på vargspillning från en varg. Vi kan inte med säkerhet säga hur många vargar som finns i området. Nu går vi in i vandringstid för varg så de andra vargarna kan mycket väl ha vandrat ut ur området, säger Göran Åström.

En varg får skjutas i området enligt länsstyrelsens beslut. Även om det finns fler vargar i området skulle man inte beslutat att fler vargar får skjutas.

– Det beror på att sådan här jakt ska vara selektiv. Normalt tillåts bara att ett djur skjuts, sedan utvärderas effekterna av den jakten. Går de i grupp kan det få skrämseleffekt så att de andra undviker området, säger Åström.

Han menar att man inte vill skjuta alla djuren eftersom de har ett viktigt genetiskt värde för vargpopulationen.

Ersätter skyddsjakten andra åtgärder mot vargattackerna i området?

– Nej. Det pågår ett stängslingsärende hos Molstaberg. Stängslingen är en långsiktig åtgärd, skyddsjakten är en kortsiktig åtgärd utifrån nuläget.

Han säger att de gjort bedömningen att stängsling i nuläget inte kan skydda mot vargattacker på får eftersom det omfattande arbetet med att sätta upp stängsel inte är klart.

De senaste vargattackerna på får i Sjundareviret ägde rum i november 2015.

Läs även: Molstaberg om jakten på varg