Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långliggarna på Farstanäs tvingas bort

Det finns husvagnar som har stått där i mer än 20 år. Men nu ska långliggarna på Farstanäs camping bort.
– Det är fel. Vi stör väl ingen här, säger en kvinna.

Det är en kylig och solig dag. Tyst. Knappt en människa syns till.

Men under ytan är det inte lugnt bland camparna på Farstanäs i Järna. Länsstyrelsen har beslutat att alla långtidsuppställda husvagnar ska bort. Det betyder att människor riskerar att förlora sina hem. Ett antal personer bor året runt i sina husvagnar. Långt fler är de som har sitt sommarställe här, i en husvagn som de sällan eller aldrig flyttar.

– Gemenskapen är normalt jättebra, men just nu är det lite jobbigt, säger en man som LT når per telefon.

Han bedömer att åtta tio vagnar är bebodda permanent medan kanske så många som hundra sällan eller aldrig flyttas.

Vid många av dessa finns uppbyggda uteplatser, staket, spaljéer och rabatter, till och med en nedgrävd toatank.

Nu ska allt bort. Orsaken är att hela campingen ligger i ett naturreservat. Syftet med reservatet är att den som vill ska kunna komma dit, bada och vandra fritt.

– Det är inte acceptabelt att någon lägger beslag på mark för egen del, säger Britt Forsén på länsstyrelsen.

Delen närmast Vaskhusviken skyddas dessutom av strandskyddet.

Det var vid ett besök 2011 som länsstyrelsen upptäckte vad som hade skett i reservatet. Där fanns hus utan bygglov, hus nära vattnet som saknade strandskyddsdispens och ett 30-tal byggnader – personalbostäder, uthyrningsstugor, servicehus, förråd med mer – som borde ha dispens eftersom de står i ett naturreservat med byggförbud.

– Jag tror att det handlar om misstag. Man har helt enkelt inte tänkt på att området ligger inom ett naturreservat med restriktioner, säger Britt Forsén.

Det blev hennes uppgift att reda ut den juridiska röran. Dessutom har Södertälje kommun nu beviljat de bygglov som saknades.

Länsstyrelsens slutsats är att ett antal byggnader kan få tillstånd i efterhand – men också att en mängd byggen måste bort: samtliga långtidsuppställda husvagnar, alla privata anläggningar intill vagnarna, som staket och rabatter, två bryggor vid den norra udden, ett vinterupplägg för båtar och ett upplag för trädgårdsavfall.

– Den norra udden är väldigt attraktiv, men också väldigt privatiserad. Den vill vi öppna – den ska vara tillgänglig, säger Britt Forsén.

Ansvaret för att detta blir gjort ligger på bolaget Farstanäs havsbad och familjecamping AB som numer ägs av entreprenören Pigge Werkelin. Länsstyrelsen hotar med viten, från 10 000 till 100 000 kronor för de olika delarna, om området inte är städat inom ett halvår.

Varför är inte de enskilda husvagnsägarna ansvariga?

– Bolaget arrenderar marken och är ansvarigt för de platser som upplåts. Privatpersonerna har hyrt och blivit anvisade plats av företaget, som har tagit betalt, säger Britt Forsén.

Från en husvagn på campingen hörs en radio, men ingen öppnar när LT knackar på. En bit bort kommer en kvinna gående.

– Det här är ett toppenställe att vara på. Här får man andrum från all stress och allt slit, säger hon.

– Jag tycker att det är fel om vi ska tvingas härifrån. Det är fritt för alla att gå här. Vi stör väl ingen.

En annan trogen Farstanäscampare kan inte se hur länsstyrelsens beslut ska gynna friluftslivet. Utan långliggarna riskerar campingen att läggas ner, tror han.

– Då försvinner kiosken och toaletterna. Det skulle inte främja friluftslivet, säger mannen.

Werkelin: ”Troligt att vi överklagar”

Pigge Werkelin, ägare till Farstanäs camping, tycker att han får dubbla budskap. Länsstyrelsen säger att långliggarna, de som står på samma plats längre tid än en normal semesterperiod, måste flytta på sig.

– Samtidigt säger avtalet med Södertälje kommun att jag får ha 80 platser för långliggare.

Kommunen är markägare och arrenderar ut området – som också är naturreservat – till Pigge Werkelin.

Det troliga är att han överklagar länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

– Ja, om vi inte får kontakt med länsstyrelsen och kommunen och kan reda ut vad som gäller. Men det tror jag inte att vi lyckas med.

Om det går så långt – ser du till att långliggarna flyttar på sig?

– Jag kommer inte att göra någonting. Men Lena Eriksson får i så fall meddela dem att vi har ett problem.

Vad säger du om köpet av Farstanäs – det känns som du köpte på dig en del bekymmer?

– Jo, så är det väl. Det har varit mängder av löften som inte har hållits. Det blev inte som vi ville – vi ville skapa Stockholms bästa camping. Nu får vi göra det näst bästa, säger Pigge Werkelin.

Lena Eriksson, som driver campingen på uppdrag av Pigge Werkelin, vill inte ge någon kommentar.

Stughyra i max två veckor

Länsstyrelsen har fattat beslut i det segdragna ärende som gäller ett antal olagliga byggnader inom Farstanäs naturreservat.

Naturreservatet inrättades 1967. Södertälje kommun köpte, med statliga bidrag, marken för att bevara naturområden värdefulla för allmänhetens friluftsliv.

Enligt reservatsreglerna är det förbjudet med andra byggnader än sådana som är nödvändiga. Toaletter, omklädningsrum, kiosker och badbryggor är okej.

Dispens beviljas nu för bland annat uthyrningsstugor, servicehus, personalbyggnader, restaurangen, lekplatser och anlagda vägar. Ett villkor är att stugorna hyrs ut max två veckor i rad till samma person. ”Det är inte meningen att de ska utnyttjas för långtidsboende, vilket har hänt i vissa fall”, säger Britt Forsén på länsstyrelsen.

Dispens beviljas inte för långtidsuppställda husvagnar eller för staket och anläggningar intill husvagnarna, inte heller för två bryggor som länsstyrelsen ser som privata eller för en uppläggningsplats för båtar och ett upplag för trädgårdsavfall.

Ansvaret för att allt detta tas bort ligger på Farstanäs havsbad och familjecamping AB. Är det inte klart inom sex månader kan vite utdömas. Till exempel vill länsstyrelsen att vitet sätts till 100 000 kronor om inte husvagnarna är borta i tid.