Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långbänk räddar mångfalden i Järnadammen

Signaturen "Trist med tvister i långbänk" skriver den 3 juli i LT att Moraåns vattenlevande organismer inte mår bra av dammar.

Faktum är att Järnadammen har haft sitt eget ekosystem under fyra sekler. Hur skulle annars abborre, mört, gädda, groddjur, småkryp och sjöfågel ha kunnat överleva där under 400 år? Tyvärr försvinner dessa arter om dammen töms.

En utrivning av Järnadammen kan även få kostsamma följder för intilliggande fastigheter. Töms dammen sjunker grundvattnet. Leran under byggnaderna intill ån torkar ut. Det blir sättningar och sprickor i plattan. Det blir dyrt.

Efter raset 1997 i Trosaåns dalgång i Vagnhärad lät Statens Räddningsverk utföra provborrningar intill järnvägsbron över Moraån. I en rapport till Södertälje kommun (737940:02) varnar man för konsekvenserna om vattenmiljön i dammen ändras.

Redan 2009 gick sportfiskarna ut och ville ha bort dammarna i Moraån. Under nio års tid har deras förbund haft en person projektanställd för att få bort Järnadammen.

Stambanan vid Moraån vilar på 200 träpålar nerstuckna i den djupa glaciärleran. Marken klassas av Statens Geotekniska Institut som riskområde med instabila markförhållanden, alltså med liknande finkorniga lerjordar som i Vagnhärad. Planerad ny dragning för väg 57 över Moraån avbröts därför.

Redan 2009 gick sportfiskarna ut och ville ha bort dammarna i Moraån. Under nio års tid har deras förbund haft en person projektanställd för att få bort Järnadammen. Gång efter annan har vi kunnat läsa om detta både i SP och i LT under årens lopp.

Vårt motdrag var att tillsammans med Järna Hembygdsförening och lokala företagare samla in en lista med 105 Järnaföretag och föreningar som alla vill ha dammarna kvar i Moraån. Listan skickades till var och en av Kommunstyrelsens ledamöter i december 2017. Med över 90 procent av Järnas företag och föreningar i ryggen vågar vi därför påstå att vi har Järnaborna med oss, även om inte alla rymdes i församlingshemmet den 12 juni.

Det går att lösa tvisten i Moraån och bevara vattenspegeln genom att göra en passage i dämmet, precis så som länsstyrelsen förordar.

Ingenstans i länsstyrelsens föreläggande om Moraån står det att Järnadammen måste tömmas. (Det är enbart sportfiskarnas egen dröm.)

Det enda länsstyrelsen kräver är en passage i själva betongdämmet för att släppa igenom fisken. Sådan beprövad fiskvägsteknik finns och är varken dyr eller märkvärdig.

Vi har upplevt extrem torka de senaste åren, men trots detta så har mört, abborre och gädda överlevt tack vare Järnadammen.

Fritidsfiskare i Sverige spenderar uppåt 14 miljarder kronor på sin hobby varje år enligt Jordbruksverkets rapport 2016. Det verkar gå bra för sportfiskebranchen. Är det så att sportfiskarna till varje pris vill ha en separat "gräddfil" för sina havsöringar genom dammen, så vore det väl rimligt om de själva tog den kostnaden.

Vi har upplevt extrem torka de senaste åren, men trots detta så har mört, abborre och gädda överlevt tack vare Järnadammen.

Grundvattnet här är stabilt och dammen utgör en viktig oas för olika småkryp, sländor, groddjur, sjöfågel och fladdermöss.

Tornseglarna dricker av vattenytan i glidflykt medan fladdermössen fångar myggen på vattenspegeln.

Det byggs nya dammar i Sverige nu – just för att säkra grundvattnet och rädda den biologiska mångfalden hos vattenlevande organismer.

För styrelsen i Moraåns vänner:

Benjamin Boardman

Annalena Widén

Katarina Bodin

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel