Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väg till insikt, Bohman Enmalm

Det olämpliga i att en politisk nämndordförande sitter i styrelsen för en av kommunens största bidragstagare är begripligt för alla – nämndordföranden undantagen.

Under förra året slöt kultur- och fritidsnämnden ett nytt fyraårigt avtal med Oktoberteatern. Ett avtal som gav teatern cirka 3,5 miljoner kronor i fjol – ett belopp som för varje kommande år ska räknas upp med konsumentprisindex.

Nytt för detta avtal är att kommunen ställt krav på en styrelseplats i Oktober i syfte att garantera insyn i verksamheten. Ett krav som absolut kan diskuteras rent principiellt – tror man på den fria konsten ska politiken hålla armlängds avstånd.

Men kravet kräver också en tanke, kring hur det ska tillämpas. Vem är lämplig att företräda kommunens intressen?

Den tanken har uppenbart lämnats otänkt. På annat sätt går det inte att förklara att Anna Bohman Enmalm (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande tagit plats i Oktoberstyrelsen. För det är svårt att tänka sig ett mer olämpligt val än att låta ordföranden, som är ytterst ansvarig för alla nämndmiljonerna, inneha den platsen.

Hon blir 100 procent jävig, på båda stolarna.

Men Anna Bohman Enmalm har inte reflekterat över detta, inga varningsklockor har uppenbarligen ringt i stadshuset.

Först när Sveriges television avslöjade att Oktober frångått kollektivavtalet i samband med en teateruppsättning där man inte betalat avtalsenliga ersättningar till skådespelarna trillade polletten ned: Det här är nog inte riktigt rätt.

Eller som Tage Danielsson uttryckte det: ”Säll är den som har till rättesnöre, att man nog bör tänka efter före”.

På dagens nämndmöte ska frågan diskuteras. Utgången bör bli att Bohman Enmalm lämnar sitt uppdrag och att en annan representant tar vid. Allra helst bör det bli en som inte alls sitter i kultur- och fritidsnämnden men som har ett kulturintresse och som ändå kan försvara kommunens intressen.

I samma veva bör kultur- och fritidsnämnden på allvar beröra Anna Bohman Enmalms andra teaterengagemang. Du minns säkert hur Södertälje teateramatörer, STA och fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen Väduren, under fjolåret inte kunde komma överens om framtiden för Sagateatern.

Kontraktet sades upp – eftersom Väduren då hade en annan hyresgäst på gång.

STA fick en stark opinion med sig som önskade att teateramatörerna kunde vara kvar på Saga. Där och då klev även Anna Bohman Enmalm in på STA:s sida. Hon uttalade sig i media, tryckte på Gilla-knappar på Facebook och marscherade i fackeltåg.

Hennes inhopp gjorde etter värre. Intrycket att kommunen skulle stötta STA gjorde att Vädurens potentiella hyresgäst kastade in handduken.

Men något annat stöd från kommunen än det rent verbala fanns inte täckning för. Och nu har Anna Bohman Enmalm försatt sig i en sits, vilket LT berättade om i början på januari, där hon både står i STA:s hejaklack och samtidigt ska försöka få STA och Väduren att komma överens.

Även denna medling bör Anna Bohman Enmalm hålla sig långt borta från. För allas skull.