Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets problemlösare kan få mer stöd

Annons

Förra året delade Arvsfonden ut 63,6 miljoner kronor till föreningar i Stockholms län. Det är tyvärr en minskning jämfört med året innan – och Stockholms län tillhör de län som får minst pengar. Fler föreningar i länet skulle kunna få stöd för projekt som ökar inkluderingen och motverkar utanförskapet i samhället.

Anmäl text- och faktafel

Störst anslag i Stockholms län fick Tyresö Ryttarförening, med 3,9 miljoner kronor för att tillgänglighetsanpassa ridanläggningen på Fårdala gård.

I Södertälje tilldelades Assyriska riksförbundet nästan 1,2 miljoner kronor 2017 för ett projekt kring personer med funktionsnedsättning med annan etnisk bakgrund än svensk. Projektet ska ta fram informationsmaterial och sker i samarbete med bland andra DHR och Neuroförbundet.

Och nu i år har föreningen Arts & Hearts i Nykvarn beviljats drygt 2,3 miljoner kronor. Föreningens projekt ska dels lyfta frågor om psykisk ohälsa genom en föreställning som speglar ungdomars vardag,, dels bidra med kunskap om förebyggande av psykisk ohälsa genom workshops och digitalt material som är kopplat till föreställningen.

Det stöd som betalades ut i länet 2017 motsvarar 28 kronor per invånare. Mest medel i Sverige fick föreningarna på Gotland som tilldelades motsvarande 101 kronor per invånare.

Civilsamhället i Stockholms län och i resten av landet är viktiga problemlösare när utmaningar i samhället dyker upp. Men de är också viktiga för att tillvarata nya möjligheter. Ideella organisationer ligger på många områden i fronten vad gäller utvecklingen av verksamheter och metoder för och med barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Ett tydligt framgångsrecept för ett sådant utvecklingsprojekt är att målgruppen själv får vara delaktig, lyssnad på och förstådd. Här har föreningslivet en ”konkurrensfördel” jämfört med offentliga aktörer och näringslivet.

Man löser sällan stora problem ensam. Rätt samarbetspartners är A och O för att utvecklingsprojekt ska bli bra och lösningar varaktiga.

Civilsamhället är på så sätt en nyckelaktör när det gäller vår tids största sociala utmaning: utanförskapet. Känslan av sammanhang och inkludering är livsnödvändig och borde vara en mänsklig rättighet, oavsett ålder, etnicitet, kulturell bakgrund, religion, sexuell läggning eller funktionsnedsättningar.

Men man löser sällan stora problem ensam. Rätt samarbetspartners är A och O för att utvecklingsprojekt ska bli bra och lösningar varaktiga. Det kan handla om att föreningar samarbetar med varandra eller med kommunen.

I Sveriges föreningar finns mängder av goda idéer, men ofta saknas pengar. Arvsfondens roll är att stötta det engagemang som finns hos föreningarna och möjliggöra att goda idéer blir verklighet. Vi finansierar såväl utveckling av metoder och arbetssätt som byggnation av lokaler och anläggningar.

Kommande år prioriterar Arvsfonden bland annat projekt för ökad tillgänglighet och delaktighet för äldre personer med funktionsnedsättning. Vårt mål är att finansiera minst 100 sådana projekt fram till 2021. Vi kommer även fokusera på barns och ungas psykiska hälsa.

Vi på Arvsfonden vill skicka ett budskap till föreningslivet: Underskatta inte er betydelse och era idéer. Ni är helt avgörande problemlösare i kampen mot utanförskapet.

Hans Andersson

enhetschef Arvsfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel