Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsrådet Ella Bohlin träffar doulorna som ska rädda liv på förlossningen

På torsdagen kommer Stockholms läns landstingsråd Ella Bohlin (KD) till Geneta för att träffa Södertälje nyutbildade kulturtolksdoulor.

Annons

Södertälje sjukhus har fått medel till två olika projekt som ska rädda liv vid förlossningar. Det handlar om att stötta utrikesfödda kvinnor, som löper större risk att drabbas av komplikationer vid förlossning.

Det ena handlar om att rekrytera och erbjuda så kallade kulturtolksdoulor, som utbildas i att ge stöd och kunskap om det svenska sjukvårdssystemet och i hur en förlossning går till. Deras uppgift är att stötta den födande kvinnan och att framföra hennes behov till vårdpersonalen, om hon vill det.

Läs även: Invandrarkvinnor kan få extra hjälp på BB

För pluskunder: Nytt projekt ska göra graviditeten säkrare för utlandsfödda – nu börjar rekryteringen av doulor

På torsdagen kommer ansvarigt landstingsråd Ella Bohlin (KD) till Geneta familjecentral för att träffa de första kulturtolksdoulorna, som just nu går sin utbildning.

I Södertälje pågår samtidigt ett annat projekt, finansierat av Sveriges kommuner och landsting, som handlar om att barnmorskor har förberedande civilklädda möten med utlandsfödda mammor.

För pluskunder: Förlossningen ska bli säkrare för utlandsfödda kvinnor: "Löper sju gånger så stor risk att dö"

Fakta kulturtolksdoulor

Projektet kom igång i november 2016.

De språkgrupper doulorna kommer att kunna hjälpa är arabiska, syrianska, kurdiska, dari och farsi samt engelska (det senare i syfte att kunna stötta kvinnor ifrån Västafrika).

Varje doula hjälper 1- 2 kvinnor per månad. Målet är att det ska finnas minst två doulor inom varje språkgrupp så de kan stötta varandra samt ersätta varandra vid sjukdom eller liknande.

Annons