Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets isblock på väg att tina?

När övriga Sverige ser två tydliga politiska block har vi i Stockholms läns landsting snarare haft två isblock – under mycket lång tid. Måhända är termometerns kvicksilver på väg att stiga.

Bakom temperaturhöjningen ligger förändringen i Socialdemokraternas laguppställning – där Ilija Batljan ska ersätta Ingela Nylund Watz.

Förtroendet för Nylund Watz är sedan länge under fryspunkten bland alliansens företrädare. Det visade sig bland annat förra året när hon presenterade S-förslaget om att bygga ett nytt akutsjukhus i Södertälje.

Förslaget i sig var genomtänkt och värt att diskutera – men reaktionen från alliansen blev mer än avvaktande. Ingen litade på att Nylund Watz verkligen menade allvar när hon sade sig villig att debattera frågan över blockgränsen.

Förutsättningarna för samtal fanns helt enkelt inte.

Jämför det med vad som nu sker. När finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) i tisdags vittjade sin brevskörd fanns där ett öppet brev från Ilija Batljan. Han önskade samtal för att nå en blocköverskridande överenskommelse kring Vårdval Stockholm. Med vändande post ställde sig Catharina Elmsäter-Svärd, Birgitta Rydberg (FP), Pia Lidwall (KD) och Gustav Andersson (C) positiva till ett möte med Ilija Batljan – och den övriga oppositionen.

Utvecklingen är häpnadsväckande.

Sedan Alliansen införde vårdvalet efter valsegern har motståndet varit markant från den rödgröna sidan – men när de i mars kom med sitt motdrag, Hälsoval Stockholm, visade det sig att likheterna mellan systemen var stora och skillnaderna små. Trots det fanns ingen vilja att diskutera.

Det är för tidigt att säga om Ilija Batljans instick går att bygga vidare på – eller om det går att hitta en gemensam lösning mellan blocken. Men bara det faktum att båda sidor är öppna för en diskussion lovar gott. I synnerhet för oss som bor i länet.