Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget ser över BVC-ersättning

Efter en hätsk diskussion med Boel Godner (S) ser nu barnlandstingsrådet Ella Bohlin (KD) över landstingets ersättningssystem till barnavårdscentraler.

Förra året stängde landstingsdrivna barnavård- och mödravårdscentralerna i Hovsjö.

BVC i Lina hage som drivs av Capio hotades av samma öde i februari i år. Orsakerna uppgavs vara två, dels att landstinget betalar för dåligt, dels att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Efter inlägg på LT:s debattsidor där Ella Bohlin skrev att ”personalen inte känner sig trygg när grov kriminalitet förekommer” och Boel Godner svarat att ”det är inte kommunens uppgift att ge landstingets verksamhet säkerhet och skydd” möttes de två i stadshuset och kom överens om att samarbeta för att rädda BVC i Lina hage.

I går meddelade Ella Bohlin att hon gett uppdraget till hälso- och sjukvårdsförvaltningen att se över ersättningssystemet till barnavårdscentralerna i länet.

– Ersättningssystemet är ett av våra viktigaste verktyg så jag vill att landstinget ser över en modell som ger rätt förutsättningar att bedriva barnavård i hela länet inklusive utsatta områden.

Har det här med debatten om BVC i Lina att göra?

– Nja, frågan har aktualiserats men jag har haft tankarna länge, liksom tidigare majoritet också har haft.

Boel Godner är hoppfull.

– Det är bra att landstinget håller vad de lovar. Ella sa när hon var här att hon skulle se över om man kan rikta pengar till de mer vårdkrävande områdena för att få en mer jämlik vård. Det är skillnad att bedriva vård i Danderyd och Vaxholm jämfört med Hovsjö och Lina, säger Boel Godner.

Framtiden för BVC i Lina hage är dock oviss. Både Boel Godner och Ella Bohlin hänvisar till att diskussioner pågår, bland annat om man kan jobba på ett annat sätt, samarbeta med BVC Wasa eller begränsa öppettiderna.

– Vi politiker lägger oss inte i detaljer, för oss är det viktiga att de 700 patienter som är listade blir omhändertagna, säger Ella Bohlin.

Hon är bekymrad över svårigheterna att rekrytera.

– Den unga generationen är inte attraherad av vårdbranschen, vilket inte är så konstigt med tanke på rapporteringen om att vårdpersonal går på knäna. Vi måste bli en framtidsbransch och det här kan vara ett led i detta, säger Ella Bohlin.

Hon hoppas att utredningen om ersättningen är klar om några månader så att politikerna kan fatta beslut.

– Om utredningen visar att det går att göra om ersättningssystemet vill jag gärna ha med oppositionen också för att säkra en långsiktighet. Om vi fattar ett beslut kan det dröja ett till två år innan det är genomfört, men det är bra att inte förhasta sig eftersom det är en stor omställning för samtliga parter, säger Ella Bohlin.