Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lampan ska drivas med solkraft

Telge Bostäder installerar solpaneler på taket i kvarteret Lampan. Bolaget hoppas kunna kapa energikostnaderna med nära 90 000 kronor per år.

Annons

Arbetet med att installera de 507 kvadratmeter omfattande solpanelerna inleddes i veckan. I mitten av maj räknar Telge Bostäder med att solkraften är på plats.

– Vi täcker med solpaneler på de takytor där solen strålar som mest. Lampan är ett nybyggt hus som är förberett för solenergi, säger Karl Samuelsson, projektledare Telge Bostäder.

Panelerna kommer alstra energi året runt, med energitoppar inte helt oväntat under sommarmånaderna. Den årliga elproduktion på 75 ooo kWh motsvarar fem miljoner laddningar med en mobiltelefon. Solenergin är tänkt att driva ventilation, hissar, pumpar och belysning i husens allmänna utrymmen. För hyresgästerna innebär satsningen däremot ingen hyresminskning.

– Men vi kommer att förmedla hur mycket vi producerar och hoppas med det skapa en medvetenhet kring förnybara energikällor, säger Samuelsson.

De 105 hyresrätterna i kvarteret Lampan stod färdiga 2014 och drivs som lågenergihus. Solpanelerna på taket är Telge Bostäders första satsning på solkraft.

– Fungerar det bra så ser vi en möjlighet att satsa på fler anläggningar, framförallt i våra nyproduktionsprojekt.