Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämnar JSK för fotbollsäventyr i USA

Järna SK:s ”Iniesta-typ” Emil Johansson lämnar nu tryggheten hemma i Järna bakom sig och söker fotbollslyckan på andra sidan Atlanten.

Han har spelat tre säsonger i Järna SK. Förra säsongen blev det gott om speltid i klubbens A-lag i division 3. I år har konkurrensen varit lite tuffare för den centrala mittfältaren Emil Johansson.

Men nu mitt i säsongen väljer 19-åringen att lämna hemorten, för en mer, osäker, men framför allt spännande framtid.

Nu går flyttlasset till Anderson Univercity i South Carolina i USA. Där kommer Emil göra allt för att slå sig in i skolans fotbollslag.

– Jag har en plats i truppen, men jag kommer få kämpa för att slå mig in i startelvan, jag kommer att få kämpa och ligga i, men det ser jag bara som en stor och rolig utmaning.

Resan är planerad sedan länge. I våras tog han studenten men tankarna på att spela fotboll på college har funnits redan sedan i tvåan på gymnasiet.

– Det känns som en bra kombination av plugg och fotboll, säger Emil som kommer att studera ekonomi samtidigt som han satsar på fotbollen.

Tanken är att han ska vara där i fyra år och fullfölja sin collegeutbildning. Men Järnakillen kommer att ta ett år i taget för att känna efter så det känns bra.

– Just nu känns allt bara spännande, jag har väntat på det här så länge.

Men känslorna som bubblar inombords just nu är inte bara spännande. Ett helt nytt land, ingen han känner och långt hemifrån är vad som väntar härnäst.

– Det är självklart lite nervöst. Men jag tror det löser sig. Det är klart det är lite pirrigt att inte veta vad som väntar. Men mina föräldrar hänger med över i början och sen är det många andra nya spelare som kommer att vara i samma situation.

Målsättningen fotbollsmässigt är att slå sig in i laget. Men han vet att det kommer att bli tufft.

– Det är mer fysiskt spel i USA, och jag är väl mer teknisk och passningsskicklig. Men i just det laget jag ska till så spelar de ganska likt så som vi gör i Järna, med mycket passningsfotboll. Så det tror jag kommer att passa mig och det är anledningen till att jag valde just den skolan, säger Emil, som har lagt mycket tid på att göra research på nya laget.

– Jag har kollat många matcher på webben och tycker att det ser bra ut.

Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare?

– Jag har bra spelförståelse och bra på att se ytor. Passningsskicklig fot.

Favoritspelaren är Andrés Iniesta. En spelare med liknande egenskaper.

Är du Järnas Iniesta?

– Haha, ja, det kan man väl säga. Försöker i alla fall.

På lördag lyfter planet. Nu väntar ett oförutsägbart äventyr. När han sedan kommer hem vill han vara en bättre fotbollsspelare. Och om han själv får välja vad äventyret på college ska leda till i framtiden, tvivlar han inte.

– Då vill jag spela i Djurgårdens IF när jag kommer hem. Det är min dröm som fotbollsspelare. Förhoppningsvis kan det här äventyret vara en bit på vägen.

JSK tappar inte bara Johansson nu mitt i sommaren. Till college åker även mittfältaren David Bergström, som redan flyttat till Connecticut.