Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämna svarta kransar till Socialdemokraterna

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Såret vi fick till följd av folkmordet vi utsattes för är långt ifrån läkning. Den turkiska republiken som grundades på arvet av folkmordet fortsätter med förnekelsepolitiken. Och just själva förnekelsen utgör det största hindret för läkning av såret.

Utöver detta lever folkmordsmentaliteten alltjämt vidare i Turkiet. Således befinner sig Turkiet mycket avlägsen från en uppgörelse med sin historia.

Svenska statsministern Stefan Löfvens (S) hållning i frågan gör det tyvärr ännu smärtsammare för oss. Statsministern är långt ifrån att förstå vårt lidande. Löfven har gjort en 180-graders omsvängning från löftet som han gav år 2014 om att regeringen skulle erkänna Seyfo om Socialdemokraterna fick makten.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

Hans inställning är, om än oavsiktligt, ett stort stöd för de turkiska förnekelsekrafterna. Men det ska sägas tydligt att varken svenska statsministern Stefan Löfven eller någon annan har rätt att strö salt på vårt fortfarande öppna sår från folkmordet. Både det assyrisk/syrianska folket och hela det svenska samhället, känt för sitt försvar av mänskliga rättigheter, borde reagera starkt.

Den turkiska ledningen har inte tagit lärdom av sin historia och inte rentvått sig från folkmordet. Turkiet styrs av en president, Recep Tayyip Erdoğan, som hävdar att ”muslimer begår inte folkmord”.

Otillförlitlighet i svensk politik är inte begränsad till Stefan Löfven, men det måste ändå sägas att Löfvens svek i folkmordsfrågan tar priset.

Det är brukligt att politikerna utger en hel del löften om att genomföra saker och ting om de får makten, saker som man menar att andra partier inte förmår eller inte vill genomföra. Och detta i sig är något positivt. Men ännu bättre är det när dessa politiker också gör det som de har utlovat.

Hur kan man annars lita på politiker som inte står vid sitt ord? Varför ska vi rösta på dem?

Otillförlitlighet i svensk politik är inte begränsad till Stefan Löfven, men det måste ändå sägas att Löfvens svek i folkmordsfrågan tar priset. Som ordförande för Assyrian Research Center, Seyfo Center – med förgreningar och verksamhet i Europa, USA och andra världsdelar, uppmanar jag därför assyrier/syrianerna och det svenska samhället att starkt protestera mot statsministern Stefan Löfven och lämna svarta kransar vid det socialdemokratiska partiets avdelningar.

En sådan kraftig protestaktion kan även bli en lektion för de opålitliga politikerna i andra partier. Att bara låta saken passera obemärkt skulle däremot betyda viss uppmuntran även för de andra politiker som kommer att svänga kappan efter vinden, så som Stefan Löfven gör nu.

Sabri Atman

Seyfo center

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel