Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarens mottagning och hem revs

Vi hittar bilder som belyser ett ständigt problem för alla bilister, kanske inte alla, men de flesta. Bristen på parkeringsplatser fanns redan då.

Bilden ska vara från 1959 om vi sett rätt. Själva årtalet är inte livsviktigt utan dagens tema med parkering.

Bilden är från Nygatan där fotografen har stått nästan utanför dåvarande biografen Roxy och riktat kameran mot sydost. I hörnet av Nygatan och Jovisgatan låg då ett välbyggt stenhus i två våningar med inbyggd vind. Eftersom huset låg i en sluttning så fanns det en källarvåning, kanske snarare souterrängvåning, ut mot Jovisgatan. Där hade det tidigare funnits en speceriaffär vars namn vi inte kunnat hitta.

När bilden togs så hade Norins sin butik för barnvagnar där. Vi kan se ljusskylten på väggen i vänstra bildkanten. Norins ansågs vid den tiden vara stadens ledande barnvagnsspecialist och hade ett rikt sortiment.

När huset revs i början av 1960-talet flyttade firman till Polhemsgatan. Bilarna stod ganska prydligt parkerade utmed östra sidan av Nygatan och vi kan ana backen upp mot korsningen med S:ta Ragnhildsgatan.

Bakom det ganska risiga trädet kan man med god vilja känna igen församlingshemsdelen till Missionskyrkan. Huset hade en djuprosa färg.

Uppe mot backkrönet ser vi ett ljusgrönt hus och där bodde provinsialläkaren Rydmark. I huset hade han även sin mottagning.

Det fanns också ett garage under huset med infart från S:ta Ragnhildsgatan. Huset försvann när Nygatan sänktes under senare delen av 1960-talet då Nygatan fick sitt nuvarande utseende.