Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare skrev olagligt ut opiat till beroende

Järna vårdcentral uppmärksammades på att olika läkare vid ett flertal tillfällen hade skrivit ut opiat till en patient som var beroende, trots att de inte var behöriga. Ändå förnyades medicineringen.

Annons

En läkare uppmärksammades av apoteket på att han inte hade behörighet att skriva ut opiat, som han tidigare hade gjort, till en patient som var opiatberoende. Läkaren vid Aleris vårdcentral i Järna kontaktade därför beroendeenheten och upprättade en handlingsplan med andra åtgärder för patienten. Trots att det fördes in i journalen fick patienten bara tre dagar senare en annan läkare vid samma vårdcentral att skriva ut opiatet. Omkring 11 gånger förnyades receptet av olika läkare innan vårdcentralen anmäldes.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar att vårdcentralen och en av läkarna som arbetar där har brutit mot patientsäkerhetslagen. Patienten kunde utsättas för en medicinsk risk. Enligt lagen kunde bara en specialistläkare i psykiatri ha fattat beslut om medicineringen.

IVO tycker också det är anmärkningsvärt att behandlingen fortsatte, trots att vårdcentralen upplystes om att den var olaglig och påtalar att vårdcentralen ska vidta åtgärder så att regler och lagar följs.

Chefsläkare på Aleris sjukvård Sverige, Bo Wihlborg, medger att vårdgivaren har begått ett fel.

– Det är det inget att hymla om. Men läkaren hade ändå en omtanke om patienten, som skulle avgiftas från narkotikaberoende.

– Vi säkerställer att sådant inte kan ske igen, säger Bo Wihlborg.