Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: mat bakom en tredjedel av cancern

Val av rätt kost kan göra ”underverk” för att bygga hälsa och förhindra sjukdom. Om detta föreläser cancerläkaren David Stenholtz tillsammans med tillfrisknade Isabel Chrisbel på Quality Hotel Park på onsdag.

Isabel, 46 år, kommer från Bosnien. Hon drabbades av posttraumatisk stress efter svåra upplevelser under kriget i ex-Jugoslavien. Hennes nervsystem kollapsade och Isabel var svårt sjuk i över tio år. Led av svår smärta, orsakad av bland annat fibromyalgi.

– Jag prövade allt inom såväl skolmedicin som alternativ vård, men läkarna kunde inte hjälpa mig. Jag blev sjukpensionerad 2011. Men hoppet om att bli frisk släppte jag aldrig, berättar Isabel.

För tre år sedan förändrades hela hennes värld. Hon lade om sin kost totalt.

– Jag upptäckte Raw Food, rå kost-metoden, och det har gjort underverk med min hälsa. Jag var så sjuk att mina organ stängde av sig, jag höll på att gå under. Men kostterapin blev vändningen. Idag äter jag 50–70 procent grönsaker, plus frukt och tillbehör som quinoa. Inget kött, inga mjölkprodukter men däremot ägg som är en högvärdig näringskälla, berättar Isabel.

Hon föreläser tillsammans med David Stenholtz, specialistläkare i onkologi på Västerås sjukhus. Stenholtz kommer att redogöra för forskningsläget kring kostens betydelse för människokroppen. Samt komplettera med studier kring de tre områden Isabel Chrisbel redogör för: smärtproblematik, tarmproblem, depression-ångest.

– Kosten har en mycket stark inverkan på hälsan. Genom kostval är det möjligt att ta bort en rad sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck (hypertoni), diapbetes 2, övervikt. Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil, säger David Stenholtz.

Han förklarar att 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel,

lägger man till övervikts-faktorn stiger siffran till 50 procent.

Om man ska välja bort främst någon typ av livsmedel, vad ska då bort från matbordet?

– Alla processade livsmedel. Som exempelvis processat kött (charkvaror som korv och bacon). Socker och vitt mjöl orsakar mycket ohälsa. Det här har vi vetat i 30 år, men forskningsläget blir allt tydligare, säger Stenholtz.

I dag är Isabel nästan helt frisk. Hon är egenföretagare inom livsmedel, hon tillverkar en glutenfri mjölmix.

– Jag har kvar en del symptom, som minnesproblem och oförmåga att tåla stress. Men min smärta är borta och jag vill inspirera allt fler att äta hälsosamt. Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta, den betyder ofantligt!

Hållbarhetsprojektet Smaka Framtiden arrangerar föreläsningen.