Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lago ignoreras av regeringen

Anders Lago (S) får inte till det möte han vill ha med regeringen för att nå ett tillfälligt flyktingstopp till Södertälje.
– Vi måste få stöd, säger han.

Om några år tror kommunstyrelsens ordförande Anders Lago att de flyktingar som bor i Södertälje i dag kan försörja sig själva. Fram tills dess anser han inte att Södertälje har råd att ta emot fler asylsökande. Därför vill han införa ett tillfälligt flyktingstopp till kommunen, samtidigt som Södertälje bör få mer pengar av staten för att ta hand om de flyktingar som bor här.

För att nå detta har Anders Lago och de rödgröna skrivit ett brev till regeringen och länsstyrelsen för att be om ett möte. Men det får de inte. Edvard Unsgaard, politisk sakkunnig åt migrationsminister Tobias Billström, förklarar att mejlkontakt räcker och att det kan vara svårt att få tid med ett möte i valtider.

– Vi upplever att vi för en dialog genom brevsvaret. Södertäljes situation är speciell, men inte unik, säger Edvard Unsgaard.

I stället för ett tillfälligt flyktingstopp och ökade bidrag tror regeringen på de nya arbetsmarknadsregler som införs från december i år. I och med dem får arbetsförmedlingen ett större ansvar för flyktingarna, vilket alliansen hoppas ska bidra till att flyktingmottagandet sprids i landet.

Nu står Anders Lagos hopp till landshövdingen, som han hoppas kunna hjälpa Södertälje vidare i frågan.