Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lago fick igenom bostadsförslag

SKL ska aktivt arbeta för att nyanlända flyktingar ska få bostäder. Det bestämdes på organisationens kongress i går, efter förslag från Anders Lago (S).

Södertälje kommun, och i synnerhet kommunstyrelsens förre ordförande Anders Lago, har länge kämpat för ett flyktingmottagande där alla kommuner tar lika stort ansvar.

I går tog Sveriges kommuner och landsting, SKL, ett beslut på sin kongress som är ett första steg i rätt riktning, enligt Lago. Intresseorganisationen skrev in i sitt styrdokument att nyanlända ska erbjudas ordnat boende.

Vad innebär beslutet i praktiken?– Det återstår att se. Men tidigare har SKL inte velat säga att man ska erbjuda nyanlända bostad. Beslutet skulle kunna innebära att trycket minskar på Södertälje och andra kommuner som tar emot många flyktingar i dag, säger Anders Lago.

För att få igenom sin vilja måste SKL få med sig kommunerna och regeringen, men att organisationen nu går emot den så kallade EBO-principen är bra, menar Lago.

– Om du kommer till Sverige som asylsökande i dag får du bosätta dig var du vill. EBO står för egen bostad och innebär att du får hitta en bostad själv, då blir man oftast inneboende, säger han.

Anders Lagos förhoppning är att färre nyanlända hamnar i miljonprogramområden som Hovsjö och Rosengård.