Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagkamraten: "Kommer bli en av Sveriges främsta"

Det är två år sedan sist, men nu har Telge återigen en landslagsspelare i laget.– Hon förtjänar det här till hundra procent, säger Josefin Olheim om Ellen Åström.

Frida och Elin Eldebrink. Louice Halvarsson. Stefanie Yderström. Amanda Zahui och Binta Drammeh. Ulrica Holmqvist.

SBBK-kopplingarna i damernas landslag är och har varit många de senaste åren. Men de här spelarna är meriterade proffs. Det har varit mer tunnsått med Telge-spelare i blågult. Våren 2014 gjorde lagkaptenen och veteranen Josefin Olheim landskamper - sedan dess har ingen tagit plats.

Förrän nu, när Ellen Åström, 19, tagits ut i EM-kvaltruppen.

– Jag träffade henne på lunchen. Hon förtjänar det här. Hon har jobbat hårt och utvecklats enormt mycket. Det är hur kul som helst. Hon förtjänar det till hundra procent. Jag hoppas verkligen att hon får ta en plats. Jag tror att hon kan göra det, säger Josefin Olheim, som öser beröm över sin lagkamrat:

– Ellen är ju extremt duktig på att hantera bollen. Hon kan vara pick- och rull-spelare och läsa av det hur bra som helst nu. Hon har utvecklat sitt hoppskott extremt mycket mot förra året. Det går inte att jämföra. Hon är ett hot nu – och kan skjuta. Sedan har hon framförallt klivit fram i försvaret. Hela hon spelar med ett annat självförtroende. Och det har kommit med hård träning.

På sikt, vilken potential tror du att hon har?

– Ellen har hög potential. Om hon fortsätter att jobba som hon gör så kommer hon absolut att vara en av Sveriges främsta pointguarder. Ellen har det mentala. Så länge hon är skadefri och tycker det är så kul som hon gör, då kommer det att gå vägen. Man märker att hon älskar det hon gör. Det är nyckeln till allting, säger Olheim.

SBBK:s klubbdirektör Robert Andersson tvekar inte att jämföra Åström med ligans bästa svenska pointguarder, som Martina Stålvant, vars skada och nej tack nu öppnade en annars upptagen landslagsplats. Och statistiskt matchar Telge-guarden Stålvant i både poäng och assister.

– Jag tycker att hon i ligan varit en av de, om inte den bästa, svenska pointguarden. Det här är välförtjänt och säkert lite av en investering för framtiden. Hon kommer att fortsätta jobba hårt och utvecklas. Jätteroligt för oss och för henne, säger Andersson.

Ellen Åström är inne på den sista säsongen på sitt fyraårskontrakt med Telge. Några förhandlingar om en förlängning har ännu inte inletts.

– Nej, vi har inte pratat än. Men det är klart att det är jätteintressant. Det beror lite på vad hennes fortsatta drömmar är. Det kanske behövs något år till för henne på den här nivån. Det tror jag skulle vara bra för henne, säger Robert Andersson.