Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ned BVC i Lina Hage

 Nu är det barnavårdscentralen i Lina Hages tur att falla offer för en marknadsstyrd sjukvård som inte borde få finnas.

Listan över kapsejsade vårdinrättningar i borgarnas Stockholmslandsting blir allt längre. Nu är det barnavårdscentralen i Lina Hage som ska bomma igen. Detta inte långt efter att Hovsjös barnavårdscentral gick samma öde till mötes. Återigen drabbas familjer, föräldrar och barn. I det här fallet 700 barn – så många listade barn handlar det om.

Barnavårdscentralen drivs av Capio, vars regionchef menar att ersättningsnivån inte är anpassad efter vårdbehovet i området.

Naturligtvis kan och borde landstinget höja ersättningen till vårdcentraler i områden med höga ohälsotal. Det är den politiska viljan att göra detta som saknas. Vården bör skräddarsys efter behov.

Men frågan till borgarna måste ställas: okej, så vårdinrättningen är olönsam. Ska inte de boende i området ha tillgång till en vårdcentral då?

Ni, landstingshögern, har ett politiskt ansvar att tillgodose vårdbehovet hos länets alla invånare, oavsett hur långt från innerstan dessa bor.

Ta det ansvaret.

Skyll inte på privata vårdgivare eller på ersättningssystemet. Risken att ojämlikheten vad gäller tillgång till vård ökar i länet är uppenbar.

Nedläggningen är ytterligare ett olyckligt men solklart exempel på vårdvalets byråkratiska stelbenthet. Så här går det när man introducerar marknaden till sjukvården.

Det ser vi, igen och igen.

landstingspolitiker Södertälje

Håkan Jörnehed (V)

landstingsråd

Isabell Flygare (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel