Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägerdeltagarna utför restaureringen på Taxinge

Det pågår ett restaureringsarbete av ishuset och näverhuset i Taxinge slottspark. LT träffade de lägerdeltagare som utför arbetet på sin semester.

Svenska byggnadsvårdsföreningen håller på somrarna läger dit frivilliga, betalande personer kan få ansöka om att delta. Där lär de sig speciella tekniken inom hantverksyrket. Ett av lägren den här sommaren är vid Taxinge slott och innefattar restaureringen av två äldre hur vid Taxinge slott.

– När man jobbar efter byggnadsvårdprincipen så är målet att återställa och bevara byggnaden så mycket som möjligt. I stället för att göra det på det billigaste och mest effektiva sättet, säger Alexander Nordin, lägerledare och professionell timmerman.

Lägerdeltagarna kommer från olika platser i landet och deltar i dessa läger med olika avsikter.

– Vissa är här för att lära sig något de kan ha användning av hemma. Sen är det vissa som vill skaffa sig en specialkunskap eller bara spendera sin semester med något de tycker om, säger Alexander Nordin, som bor i Södertälje.

På lägret i Taxinge slott deltar allt från en rektor som snart går i pension, till en arkitekt student som fått stipendium för att kunna delta.

– De här lägren brukar främst locka till sig pensionärer som kanske har lite mer tid över. Men även yngre personer brukar kunna vara med. Just till det här lägret tog platserna slut väldigt fort, säger Alexander Nordin.

Under den nio dagars period som pågår ska de tillsammans börja med restaureringsarbetet av det gamla tegelhuset och lusthuset till höger om kaféet.

– Lusthuset är ett eremitagehus, ett speciellt form av lusthus från 1800-talet. Det finns bara en till byggnad i den här stilen i hela Sverige. Därför är det viktigt att arbetet sker på ett sätt som gör att vi lyckas återskapa ett representativt utseende, säger Alexander Nordin.

Lägerdeltagarna får arbeta med både tegel- och trähuset för att lära sig båda formerna av arbete.

Hur bestäms det vilka byggnader som ska bli arbetsplatsen under dessa läger?

– I de här fallet så fick Svenska byggnadsvårdsföreningen nys om att de här byggnaderna behövde restaureras. Men i regel handlar det om restaurering av gamla kulturbärande byggnader. Det får inte heller vara byggnader som används i vinstdrivande syfte, säger Alexander Nordin.

Restaureringen av de två byggnader kommer inte att färdigställas helt under sommarens läger. Det är redan planerat att det ska anordnas ett nytt läger nästa sommar för att göra klart det som man inte hinner med i år. Det arbete som inte blir klart under planerade lägren slutförs vanligtvis, vid behov, av hantverkare.