Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lackmustest för filterbubblor 

Den som tror att filterbubblor och organiserade nätverk som sprider desinformation inte existerar borde pröva på jobbet som till exempel ledarskribent.

Vissa ämnen triggar igång dessa system och beroende på ämne blir man snart varse hur de olika nätverken jobbar.

Flyktingpolitik och invandring, feminism/jämställdhet/genus samt vänster- och högerextremism/aktivism är ämnen som engagerar.

De som ogillar invandring, de som hatar feminister, aktivister som förespråkar våld brukar alla vara snabba med att trolla igång sina arméer.

En skrämmande bubbla är den där Putin och Assad är två missförstådda ledare och där ondskan i världen styrs från USA och Nato. Här har inga ryska militära angrepp ägt rum och här är det tveksamt om gasattacker i Syrien verkligen hänt. Om de hänt så var det i vart fall inte Assads regim som låg bakom.

Gemensamt för alla dessa bubblor är deras inställning till medier och journalister. Här finns allt från en konsekvent misstro till rent och öppet hat.

En teori som förenar många olika bubblor är att det finns en global konspiration mellan makten och medierna.

Det är som ett lackmustest, är journalisthatet en väsentlig del i ”ideologin” bör man dra öronen åt sig. Snabbt.

Inte för att alla medier och alla journalister är upphöjda över all kritik och aldrig gör fel. Alls icke.

Men om man ser ett oresonligt hat och ständigt misstroende mot allt som öppna och fria medier rapporterar om, handlar det snarare om att man inte gillar budskapet. Det passar inte in i den agenda man har bestämt sig för gäller. För att stärka den egna tesen måste alla andra bilder målas över.

En teori som förenar många olika bubblor är att det finns en global konspiration mellan makten och medierna. Den kan se lite olika ut men grunden är densamma. Vi i medierna har tillsammans med politiker och andra makthavare bestämt att föra medborgarna bakom ljuset. Vi ska dölja vissa fakta som, om de skulle komma till allmänhetens kännedom, skulle rasera all vår makt och visa världen som den egentligen är.

Det hade varit komiskt om det inte vore så skrämmande att många på riktigt tror på dessa teorier.

Eva Bofride